UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Королева Єлизавета II відзначає "сапфіровий ювілей" перебування на троні

Королева Британії Єлизавета Друга відзначить 65-річчя перебування на троні, ставши першим британським монархом, якому довелося відсвяткувати "сапфіровий" ювілей

Про це передає Depo.ua з посиланням на "РИА Новости".

Хоча церемонія коронації Єлизавети Другої відбулася 2 червня 1953 року, фактично вона стала королевою 6 лютого 1952 року – в день смерті батька, короля Георга VI. Саме тому ця дата - зовсім не радісна для королеви, яка дуже любила свого батька.

За словами джерел в оточенні королеви, Єлизавета Друга має намір провести понеділок тихо і присвятити його спогадами про батька.

Згідно з традицією, кругла дата буде ознаменована артилерійським салютом у Грін-парку і коротким виступом оркестру Королівської артилерії. 89 коней провезуть по парку шість гармат часів першої світової війни, а потім піде артилерійський салют в лондонському Тауері.

Ніяких додаткових святкувань не очікується, масштабні урочистості очікуються через п'ять років, коли королева відсвяткує "платиновий" ювілей свого правління. Британський Королівський монетний двір в ознаменування 65-річчя перебування Єлизавети Другої на престолі випустив колекційні монети. На лицьовій стороні монет, які карбувалися з різних металів і тому різняться за вартістю - профіль королеви. Дизайн зворотного боку монет різного номіналу різний.

П'ятифунтові монети, найдешевшу з яких можна придбати за 13 фунтів стерлінгів, прикрашені цитатою з відомого звернення юної принцеси Єлизавети до народу: "все моє життя, чи буде вона довгою або короткою, буде присвячена службі вам". Найдорожча монета — номіналом 1000 фунтів стерлінгів — продається за 49 тисяч 995 фунтів стерлінгів. На її зворотній стороні, а також на звороті монети в 10 і 500 фунтів стерлінгів, красується королівський герб. Дизайн цих монет придумав уельський єпископ, художник і нумізмат Грегорі Кемерон. Дизайн монет був схвалений особисто королевою.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme