Чому "Народний фронт" ткнув Кличка носом в сніг

Подейкують, що "фронтовики" виявляють інтерес до посади столичного голови

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Чому "Народний фронт" ткнув Кличка носом…

Сьогодні на погоджувальній раді голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, який у своїх виступах переважно торкається загальнодержавних тем, несподівано звернув увагу на столичні проблеми, обурившись бездіяльністю міської влади Києва при прибиранні снігу. "Сьогодні випав сніг, звичайне природне явище, але для Києва, як завжди, він випадає несподівано. Ранок понеділка – колапс, що далі від центру – тим страшніше. Питання до міської влади - де снігоприбиральна техніка? Знов бракує грошей. Завдячуючи процесу бюджетної децентралізації – майже 35 млрд грн... Чи, може, нам іноземних прибиральників знати, щоб навчили прибирати", - обурився Бурбак.

Снігопади постійно ставлять перед столичними комунальниками купу проблем. На які раніше "фронтовики" так різко не реагували. То ж, може, справа в їхній зацікавленості посадою київського міського голови? Принаймні, такі чутки ходять кулуарами. Подейкують, що в одного з головних бенефіціарів "Народного Фронту" Арсена Авакова навіть існує бажання відкрити київський телеканал. Власне, таку інформацію у Facebook підтвердив колишній голова департаменту по боротьбі з наркозлочинністю Ілля Ківа. Запуск столичного телеканалу, якщо він відбудеться, спрямований на те, щоб зайняти опозиційну нішу до Кличка. А заодно й піарити ймовірного кандидата в мери від "Народного Фронту" або за його негласної підтримки.

Хто стане фігурою, на яку зроблять ставку "фронтовики", поки незрозуміло. Так, неофіційно у партії говорить про ймовірність просування в столиці лідера "Азова" та голови партії "Національний корпус" Андрія Білецького. Головний мінус даного кандидата полягає у повній відсутності господарського досвіду. Нагадаємо, він переміг колишнього "регіонала" Вадима Столара на мажоритарному окрузі №217 на Оболоні в Києві. Окрім того, якщо наміри "фронтовиків" не є просто чутками, то цілком можливо, що вони будуть робити ставку на менш контраверсійну фігуру. Зокрема, мова йде про Леоніда Ємця, який у 2014 році став нардепом на столичному Печерську, і на відміну від Білецького у повній мірі асоціюється з містом.

Але не Києвом єдиним живе зараз "Народний Фронт". Сьогодні Бурбак продемонстрував бажання попіаритися ще на одній темі. "Вважаємо, що Президент України повинен представити такий план і отримати підтримку парламенту", - сказав Бурбак. Ця заява виглядає досить дивно, більш того, вона попахує відвертим популізмом у стилі Юлії Тимошенко. Не так давно нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко теж вимагав від влади оголосити Верховній Раді план дій щодо Донбасу. Те, що наразі такого плану через неадекватність Кремля не може існувати, популістів чомусь не хвилює.

Бурбак мав би розуміти всю абсурдність таких вимог. До того ж важко зрозуміти, які дивіденди захотіли заробити "фронтовики" на подібній вимозі. Стати опозицією в коаліції? Враховуючи максимальну включеність цієї політсили у владні структури, це видається абсолютно нереальним.

Загалом же, якщо серйозно говорити про плани щодо Донбасу, то їх розробкою мала б зайнятися РНБО, де секретарем працює "фронтовик" Олександр Турчинов. Також варто нагадати, що безпековий комітет Ради очолює "фронтовик" Сергій Пашинський. І взагалі, - вимоги Бурбака виглядають так, ніби політтехнологи "Народного Фронту" знову придумали якусь ідею без кінцевого результату. Заявити, аби заявити. Звідси виникає закономірне питання: якщо ви – в коаліції, то навіщо цей популізм та дрібні "підстави"?..

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme