Чи зможе Коломойський встановити свою владу на Волині

Уже найближчим часом варто очікувати на початок серйозних політичних та навколополітичних боїв за контроль над Луцьком

Чи зможе Коломойський встановити свою вл…

Передчасна смерть Луцького міського голови Миколи Романюка стане каталізатором для серйозних процесів як в самому обласному центрі, так і в усій Волині. Самого Романюка, який очолював місто з 2010 року, вважали хорошим господарником. Попри те, що на місцевих виборах 2015 року він балотувався від президентської БПП "Солідарність", мер був рівновіддаленим від усіх груп впливу у Волинській області. Йому вдавалося не конфліктувати ані з головою ОДА Володимиром Гунчиком, ані з Києвом, й при цьому зберегти нормальні стосунки з одним з найбільш впливових людей Волині, близьким соратником олігарха Ігоря Коломойського, "укропівцем" Ігорем Палицею.

Тепер система противаг серйозно порушена. Ба, більше: слід говорити про проблеми з контрольованістю Луцька й області Києвом. Справа в тому, що на Волині багато хто сумнівається у здатності Гунчика втримати статус кво. Тим паче, не маючи лояльного до себе мера обласного центру. Секретар Луцької міськради, представниця "Самопомочі" Юлія Вусенко, яка зараз тимчасово виконуватиме обов'язки міського голови, також опинилися у надскладній ситуації. Вона ризикує бути між двох вогнів, коли почнеться переділ влади. До такого повороту подій пані Юлія навряд чи готова. А Садовий з його сміттєвими скандалами тут їй не помічник.

З огляду на все це, варто очікувати появи на авансцені Ігоря Палиці, який є головою Волинської облради й утримує там більшість. Можна не сумніватися, що для повного щастя Палиця хотів би контролювати й Луцьк. Тим паче, що відповідна кандидатура на мера у нього давно вже є.

Мова йде про Олександра Товстенюка, який був помічником-консультантом Палиці у Верховній Раді, а також з 2012 року очолював його фонд "Тільки разом". На місцевих виборах 2015 року він у другому турі мерських виборів поступився Романюку, набравши 43% голосів. На думку експертів, лише особистий авторитет покійного мера не дав змогу людині Палиці здобути перемогу.

Зараз конкурентів рівня Романюка у Палиці-Товстенюка не видно. Тим паче, Палиця останнім часом серйозно посилює свій і без того значний вплив на політично-економічні процеси в області. Яскравим прикладом того, як він працює на Волині, стало створення за його ініціативи КП "Волиньприродресурс", яке, за задумкою, тепер контролюватиме всі ресурси і надра області. А 2 лютого облрада з подачі Палиці ухвалила рішення про видачу ліцензії КП "Волиньприродресурс" на видобуток бурштину в області. Фактично мова йде про те, що дане КП отримуватиме мільярдні прибутки. До того ж ця ліцензія дана на 20 років. Палиця вже анонсував, що цьому підприємству також дадуть ліцензії на видобуток торфу і міді. Одночасно з отриманням дозволу на копання бурштину, керівником "Волиньприродресурс" став депутат облради Василь Столяр – колишній президент ФК "Волинь" та бізнес-партнер Ігоря Палиці. Разом з останнім новоспечений керівник комунальної компанії багато років фінансував луцьку футбольну команду.

Як би там не було, але Київ ризикує втратити контроль над регіоном. Перетворення Волині на вотчину Палиці, а фактично – колишніх "приватівців", після перевиборів в Луцьку - неминуче. Звичайно, можна шукати різні зачіпки, зокрема, штучно вигадувати різноманітні юридичні фокуси, щоб відкладати вибори мера. Але у разі реальної зацікавленості з боку Палиці довго гратися в кішки-мишки не особливо-то й вдасться. До того ж не варто забувати про жителів міста. За правильної інформкампанії лучани можуть почати самі вимагати виборів.

Тому у влади залишається два варіанти: або терміново готувати людину на мера, або домовлятися з Ігорем Палицею. Перший сценарій складний, адже для його реалізації потрібен час. Тим більше - нині виборці більше вірять тим, хто балотується з опозиційною риторикою. Чи можна домовитися з Палицею? Враховуючи складні відносини всередині "Укропу", де, нагадаємо, нардеп-"укропівець" Віталій Купрій подав до суду на мера Дніпра, "укропівця" Бориса Філатова, можна очікувати чого завгодно. Здобути комфортну перемогу в Луцьку точно краще, аніж воювати і програти. Палиця, перш за все, бізнесмен. Тому, вочевидь, добре прорахує всі ризики.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme