UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Уряд Румунії вирішив відкликати скандальний указ про корупціонерів

Уряд Румунії має намір відкликати постанову про декриміналізацію деяких корупційних правопорушень

Про це заявив прем'єр-міністр Румунії Сорін Гриндяну, повідомляє Depo.ua з посиланням на ВВС.

За його словами, указ буде скасовано на засіданні уряду в неділю, 5 лютого.

"Я не хочу розділяти Румунію", - заявив він.

Варто відзначити, що тисячі громадян країни, які раніше неодноразово виходили на вулиці міст Румунії з протестами, привітали дане рішення кабінету міністрів.

Раніше влада Румунії вирішила звільнити з ув'язнення чиновників, у кримінальних справах яких фігурує сума менше 44 тисяч євро. Під амністію підпадає 2,7 тисячі осіб.

Так, 31 січня уряд країни затвердив постанови про помилування та про внесення змін в кримінальне законодавство.

Згідно однієї з постанов, державний чиновник не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо нанесений ним збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро. Також знімається відповідальність з засуджених до умовних термінів, підлягають помилування засуджені до 5 років тюремного ув'язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких вдома залишилися неповнолітні діти.

Указ повинен був вступити в силу 10 лютого. За словами влади Румунії, пом'якшення покарання для корупціонерів і амністія засуджених з невеликими термінами допоможуть впоратися з переповненістю в'язниць.

У результаті жителі Румунії вийшли на демонстрації проти рішення уряду. За кількістю учасників демонстрацію можна порівняти з тими, що проходили в Румунії перед падінням соціалістичного режиму. Це наймасовіші протести за останні 25 років.

Громадяни Румунії вимагали, щоб уряд скасував рішення, що дозволяє уникнути кримінальної відповідальності чиновникам, які завдали збитків на 44 тисячі євро. Також учасники протесту наполягали на відставці кабінету міністрів.

2 лютого міністр ділового середовища, торгівлі та підприємництва Румунії Флорін Жіану заявив про відставку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme