UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Чому онкологія найчастіше приходить на пенсії

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями

Чому онкологія найчастіше приходить на п…

Лише у Закарпатській області щорічно фіксують понад три тисячі випадків онкозахворювань.

За словами головного лікаря Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру Андрія Русина, хворих, насправді, значно більше.

"Щороку біля двох тисяч пацієнтів помирають від раку. Також ті, у кого виявляли це захворювання у попередні роки. Якщо у 2004 році живих пацієнтів з таким діагнозом в області було сім тисяч, то сьогодні ця цифра сягає 20 тисяч. Приріст хворих збільшився втричі," - каже лікар.

Онкологічні захворювання посідають друге місце серед причин смерті після серцево-судинних хвороб. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2020 року рак може опинитись на першій сходинці.

Рак - не безнадійна хвороба. Це мають усвідомити ті, кому поставили цей страшний діагноз. Але з віком шанси захворіти на рак лише зростають. "Частіше люди хворіють після 60 років. Людина йде на пенсію і перестає проходити медогляди, менше слідкує за своїм здоров'ям", - зазначає Русин.

Лікування онкопацієнта є одним із найдорожчих у світі. Чим занедбаніший процес - тим більше потрібно викластигрошей з гаманця на лікування. З цих причин лікарі намагаються виявити рак якомога раніше.

У Закарпатській області є обласна програма боротьби з раком. На думку головного онколога краю, для того, щоб забезпечити мешканців Закарпаття повноцінним лікуванням, лише на препарати потрібно біля 100 млн грн. На сьогодні область має лише 10-15% від цієї суми. Втім, Закарпатський онкодистапсер є одним із провідних закладів в Україні, де проводять органозбережені оперативні втручання при раку молочної залози.

Підсумки року виявились невтішними для Закарпаття. Рівень захворюваності у порівнянні з 2015 роком лише зріс: в 2016-му було зареєстровано 3113 нових випадків, що на 164 більше, ніж рік тому. Лікарні в повній мірі не готові до якісних профілактичних оглядів та діагностики передракових захворювань. Це може призвести до трагічних наслідків.

"Лікування може подовжити життя на останніх стадіях хвороби. Проблема саме у ранній діагностиці. Чим раніше ми виявили захворювання, тим більше шансів у людини одужати. Те, що "рак – невиліковна хвороба" - міф", - впевнений лікар.

Рак виліковний на ранніх стадіях. Люди часто не йдуть у лікарню, боячись, що в них знайдуть якусь недугу. Але ж не лікарі "передають" рак. Якщо хвороба є, її треба вчасно пролікувати.

Не існує 100% гарантії профілактики раку. Здоровий спосіб життя не гарантує відсутність онкозахворювання. Профілактика має бути скерована на раннє виявлення хвороби. Щороку людина працездатного віку має пройти медогляд. "Громадяни самі мають дбати про здоров'я. У розвинених країнах лікарі за пацієнтом не бігають. Пацієнт має свідомо прийти і сказати: "У мене щось не так". Тоді лікар знайде проблему і вирішить", - каже лікар.

Лише у 2016 році в Закарпатській області було зареєстровано понад три тисячі випадків злоякісних новоутворень. Чоловіки найчастіше хворіють на рак легенів, шлунку, шкіри. У жінок частіше виявляють злоякісні новоутворення молочної залози, шкіри, тіла та шийки матки, яєчників.

Медична допомога онкологічним хворим в області забезпечується в обласному клінічному онкологічному диспанчері, у профільних відділеннях обласної лікарні, обласному центрі неврології та нейрохірургії, онкологічному відділенні Мукачівської районної лікарні, в обласній дитячій лікарні, на базі Тячівської районної лікарні.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme