Як ЗСУ можуть відповісти на обстріл бойовиками околиць Маріуполя (КАРТА)

Терористи обстріляли околицю Маріуполя - Сартану, а поблизу Пікуз (колишнє Комінтернове) пішли в атаку

Як ЗСУ можуть відповісти на обстріл бойо…

Поки головна увага у війні на Донбасі прикута до подій під Донецьком, де 72-га бригада тримає оборону Авдіївки і намагається втримати відвойовані позиції бойовиків у районі траси Донецьк-Горлівка, та поблизу ДФС, на Маріупольському напрямку також є загострення. Взагалі, загострення спостерігається по всій лінії фронту. Більш-менш спокійно, якщо так можна сказати, лише на Луганщині. Проте і там нормою зі сторони бойовиків стали залпи з "Градів" та 152-мм і 122-мм артилерії.

Головні події на Маріупольському напрямку, не рахуючи Мар'їнки, відбуваються під Пікузами (колишнє Комінтернове), яке зусиллями морпіхів та одного з розвідбатів вдалося взяти у напівкільце. Наша армія впритул наблизилася до села, а також веде бої за висоту "Дєрзкая", яка є ключовим пунктом на лінії оборони Азов (колишнє Дзержинське) – Саханка.

Зупинити просування наших сил бойовикам вдалося лише за допомогою обстрілів з великокаліберної артилерії та "Градів". Так за останню добу на Маріупольському напрямку вони застосували РСЗВ БМ-21 "Град" по Талаківці, 120 та 82 міліметрові міномети по Водяному, Новотроїцькому й Мар'їнці. Окрім цього терористи обстріляли передмістя Маріуполя - Сартану. І на цей момент варто звернути найбільшу увагу, оскільки - це Кальміуський район Маріуполя.

Обстріл з РСЗВ "Град" стався о 5.30 ранку. В результаті згорів зернотік, посічені осколками сім будинків і їдальня місцевого підприємства.

Останнім часом бойовики повідомляли, що ЗСУ обстрілюють їхні позиції з Сартани, а також Лебединського, Талаківки. Жителі Маріуполя повідомляли про "бахи" на околицях міста, що не є незвичним явищем. З нашої сторони офіційної інформації про вогонь по терористах не надходило, проте регулярно повідомлялося про обстріли населених пунктів Водяного, Талаківки, Лебединського та інших зі сторони бойовиків, які використовували міномети, гаубиці і "Гради".

Орієнтовно вогонь вівся із окупованої Саханки. Від неї до Сартани 22 кілометри дорогою і на кілька кілометрів коротше промерзлим степом. Саме із Саханки у 2015 році, за версією української сторони, вівся обстріл Лівобережного району (мікрорайон Східний) Маріуполя, відстань до якого від окупованого населеного пункту приблизно така сама, як і до Сартани. Це все якраз для РСЗВ "Град" і 152-мм гармати-гаубиці Д-20 чи 2А65, які використовують терористи.

І сьогодні, на фоні боїв за Авдіївку, по якій бойовики ведуть вогонь з околиць Донецька із "Градів", 152-мм гаубиць, безпека Маріуполя знову стає актуальною. В Авдіївці бойовики влучають у житлові будинки. На Маріупольському напрямку, де українська армія досить серйозно потіснила ворога і зараз намагається зайти в тил "Дєрзкої", а також вибити найманців з Пікуз, тактика "ДНР" така сама, як і у боях під Донецьком. Вогнева пристрілка і спроба відкинути наші сили подалі.

Такою була спроба терористів минулої доби. Після артпідготовки з застосуванням 152-мм і 122-мм реактивної артилерії, група бойовиків за підтримки 2-х БМП-2 атакувала передові позиції сил АТО, але змушена були відійти. Цілком можливо, що дана спроба - не остання. Оскільки, відкинути морпіхів подалі від "Дєрзкої" сьогодні, в умовах промерзлого степу, задача пріоритетна для ворога.

Використання артилерії в певній мірі рятує ворога від поразки, оскільки у терористів на цьому напрямку спостерігається нестача особового складу на низці ділянок. Так, у районі на північ від умовної лінії Пікузи – Широкіно, окупантам доводиться періодично використовувати резервні формування з району Безіменного і Саханки, які час від часу перекидаються на цей фланг, а потім, після виконання завдань, повертаються – неодноразові переміщення ББМ (по 4-5 од.) і живої сили ворога (до взводу) фіксувалися північніше населеного пункту Верхньошироківське (колишній Октябрь). Наразі досить мало інформації надходить зі сторони Верхньошироківського та Широкиного, де не так давно наші війська також були активними, намагаючись розтягнути оборону ворога. Про успіхи чи невдачі там говорити, на жаль, не можемо. Проте, подальші плани наступу тут цілком можуть мати декілька наслідків. Найкращий для нас - бойовики втратять висоту "Дєрзкая" і будуть змушені відійти із Пікуз. Найгірший - через кордон із Росією буде перекинуте підкріплення до Новоазовська і далі у вигляді живої сили. Терористи можуть застосувати "Гради" по Маріуполю. Після Авдіївки та 2015-го року у це можна повірити. Масштаб втрат серед мирного населення важко оцінити.

Вже зараз до Тельманового ворог перекидає посилення. Проїхала колона з 6-ти вантажівок з живою силою і спорядженням, три БТР-а. Від Тельманового, цілком можливо, що воно буде направлено в бік Пікуз.

В будь-якому разі, сьогодні ЗСУ на всіх напрямках, і Маріупольский не є виключенням, мають посилити контрбатарейну боротьбу і оперативно відпрацьовувати по позиціях ворога. Бойовики вже скаржаться, що вогонь вівся по Ужівці (колишнє Ленінське), поблизу Саханки, звідки також вони стріляли по Водяному не раз. Якщо це правда, то дані кроки нашої армії є виваженими.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme