Чи підуть бойовики в наступ на Мар'їнку (КАРТА)

Щоб відволікти увагу ЗСУ від окупованого Донецька, терористи обстрілюють мирні українські міста

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Чи підуть бойовики в наступ на Мар'…

Depo.ua продовжує тримати в курсі подій на лінії розмежування. Звісно, на фоні Авдіївки всі інші міста і села у зоні бойових дій відходять на другий план. Але це зовсім не означає, що вони не страждають від обстрілів терористів.

Більше інших від обстрілів ворожої артилерії страждає прифронтова Мар'їнка, яка знаходиться буквально в пригороді Донецька (з боку Петровського району), але по український бік лінії розмежування.

Даний населений пункт відомий тим, що у ньому розміщено один з найбільших КПВВ у зоні АТО, через який щодня проходять сотні автомобілів. Коли він працює, звісно ж, тому що бойовики роблять все від них залежне, щоб блокувати даний пункт перетину "кордону".

Протягом усього часу існування Мар'їнського КПВВ він піддається обстрілам, внаслідок чого утворюються кілометрові черги з автомобілів. Що цікаво, співвідношення тих, хто виїжджає "ДНР" і тих, хто туди в'їжджає становить близько двох до одного. Мабуть цей факт і не подобається терористам, тому вони з усіх сил намагаються перешкодити відтоку населення з "республіки".

За словами українських військовослужбовців, які несуть службу у цьому населеному пункті, відстань від міста до найближчої сепаратистської позиції складає всього 200 метрів. Бойовики тут ховаються у районі териконів, у покинутих стайнях та в "зеленці".

Ці терикони на фото українські військові називають "Крокодилами". І саме за цими териконами стоїть ворожа артилерія, якою вони обстрілюють позиції українських військових і мирних жителів. Також під контролем "ДНР" перебувають і ось ці стайні на околиці Мар'їнки, де теж розміщуються позиції бойовиків.

У них там стоять танки, САУ. Ну буває з САУ рідко стріляють, 152-й калібр" – розказав боєць "Британець".

"Намагаються мінами крити, щоб ДРГ підходили, в основному так… Вони підходять на 30-40 метрів і починають по нам працювати… В основному група з 3-5 чоловік" – розповів військовослужбовець ЗСУ з позивним "Удав".

Внаслідок постійних обстрілів, у Мар'їнці ще з осені відсутній газ – магістраль перебита, а російська сторона не дає гарантій припинення вогню для того, щоб ремонтники могли відновити ГРП в сірій зоні. У такій ситуації жителі міста від самого початку зими гріються буржуйками, які їм привезла Донецька обласна влада.

Як виглядала Мар'їнка на початку листопада 2016 року, ми показували в детальному фоторепортажі. Ситуація з того часу лише погіршилась.

"Невелике містечко чітко ділиться на мирну і фронтову частину. Вдень, коли артилерія майже не працює, центр містечка живе своїм мирним життям. Вулицями ходять мами з колясками, хлопці обнімаються з дівчатами в рожевих курточках, все скло ціле. Прильотів сюди практично не буває. А буквально в 500 метрах від центру – тотальна розруха. Цілий квартал розбитих снарядами 2-3 поверхових будинків з обгорілими квартирами, зруйновано будівлю інтернату. Це околиця Мар'їнки, а позиції "ДНР" за 300 метрів. Спочатку цивільні тут гинули майже кожен день. Зараз у цьому районі вже не залишилося мирних жителів. Всі поїхали, хіба що іноді приїжджають подивитися на масштаби розрухи" – писав відомий блогер Денис Казанський у листопаді минулого року.

Отож, як бачимо, бойовикам завжди було зручно обстрілювати Мар'їнку. Тому, коли ситуація на фронті загострилась, вони не довго думаючи вгатили по місту. 31 січня у Мар'їнці внаслідок обстрілів був перебитий трансфоматор, але вдалося оперативно ліквідували руйнування і відновити електроживлення. А ввечері того ж дня незаконні збройні формування майже півгодини вели вогонь по позиції місцевого КПВВ.

Та особливо жорстоким був вчорашній обстріл, внаслідок якого згоріло кілька будинків й без того малочисельної уцілілої житлової забудови.

"Терористи гатять по місту. Деякі будинки вже горять. Призупинено навчання в обох школах. Інформація про постраждалих уточняється" – написав у мережі Фейсбук начальник поліції Донецької області В'ячеслав Аброськін.

Чому бойовики саме зараз вдалися до більш масового обстрілу міста, аніж зазвичай? Відповідь на це питання варто пошукати в стратегічній площині. Ситуація на Донбасі зараз нагадує багатоходову "шахову партію":

1. ЗСУ у відповідь на постійні обстріли бойовиками пішли у так званий "повзучий наступ" практично по всій лінії розмежування і досягли в цьому помітних успіхів.

2. Щоб відволікти увагу української армії від наступу, бойовики вдалися до цілеспрямованого знищення одного з найбільших міст поблизу лінії розмежування – Авдіївки.

3. Щоб відволікти бойовиків від Авдіївки і розтягнути їхні сили, ЗСУ вдається до тактики відволікаючих ударів по Донецьку і також досягає у цьому певних успіхів.

4. Тепер, щоб відволікти ЗСУ від "столиці ДНР", бойовики б'ють по сусідніх містах, намагаючись розтягнути вже українські сили.

Якщо все справді так, то наступним має бути хід Збройних сил України. В даній ситуації одним з варіантів розвитку подій може бути прорив на Докучаєвському напрямку, про який ми писали буквально вчора. Звісно, все це лише припущення. Як воно є насправді, ми зможемо дізнатися лише по факту розвитку подій.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme