ООН вимагає припинити вогонь на Донбасі і продовжити Мінські переговори

ООН підтримує зусилля "Нормандської четвірки" та закликає відновити Мінські переговори з одночасним і негайним припиненням бойових дій на сході України

Про це заявив заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман під час засідання РБ ООН у четвер, передає Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Міжнародне співтовариство повинно продовжувати активно та конструктивно взаємодіяти, але якщо ми маємо намір відвернути кризу й не допустити катастрофи - потрібно терміново активізувати переговорний процес, без зволікань", - заявив Фелтман.

Він наголосив, що ООН продовжує підтримувати зусилля "Нормандської четвірки" і Тристоронньої контактної групи, а також Представництва ОБСЄ в Україні. "ООН закликає сторони зняти всі обмеження на пересування СММ ОБСЄ та негайно припинити застосування сили та загроз на адресу спостерігачів Місії", - наголосив представник ООН.

Він підкреслив, що конфлікт на сході України скоро досягне чотирьохрічного терміну.

За цей час майже 10 тис. людей загинуло, у тому числі близько 2 тис. з числа цивільних. Крім того, понад 20 тис. людей отримали поранення.

За останній час, продовжив він, "ми стали свідками небезпечної інтенсифікації конфлікту". 1 лютого СММ ОБСЄ повідомила про десять тисяч вибухів у Донецькій області за останні 24 години – це найбільше число порушень, що було зареєстровано місією.

"При тому, що найбільш серйозні зіткнення останніми днями були в основному, в районі Авдіївки, Ясинуватої і район Донецького аеропорту, важкі бої відбулися також у районі Маріуполя, Попасної та Світлодарська й Дебальцева", - констатував заступник генсека ООН. При цьому він зауважив, що існує ризик посилення зіткнень.

У цьому зв'язку він ще раз закликав припинити вогонь та поновити мирні переговори.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme