На Донеччині "промотали" або "відмили" гроші екологічного фонду: Рахунок іде на мільярди

Громадські активісти звинувачують владу Донецької області в неефективному використанні екологічного фонду

Про це повідомили представники громадської організації "Печеніги" під час прес конференції у Краматорську, повідомляє Depo.Донбас

Протягом останнього часу активісти аналізували хід виконання екологічних програм, які фінансуються з бюджету, у Харківський та Донецькій областях.

За словами керівника організації Сергія Шапаренко, більшість заходів з екологічних програм двох областей мають значні недоліки. Зокрема, вони насправді не спрямовані по поліпшення екологічних умов, не мають прозорих критеріїв оцінки результативності та не узгоджені між собою. Більш того, запити до органів влади показали, що навіть за виконаними програмами немає звітів, в яких проаналізовано вплив реалізації програм на екологію.

За словами активіста проекту Олега Вяткіна, дуже часто під екологічні проекти маскуються роботи зі звичайного благоустрою території.

"Наприклад нещодавно витратили 20 мільйонів гривень на розчистку річки Бахмутки у Бахмуті. Фактично за ці гроші розчистили русло у місті та побудували набережну. Більш того, по проекту мали розчистити два кілометри, а зробили лише 500 метрів. Втім ці заходи навряд чи покращили екологічний стан бо це відрізок ріки посередині русла. А для екологічних наслідків слід розчищати або витоки, або все русло", - розповідає Вяткін.

Ще один приклад дивної програми – Програма поводження з побутовими відходами до 2020 року, яку нещодавно затвердили в області.

"Теоретично, головним наслідком програми має стати вирішення проблеми побутових відходів. Але цього не буде, бо перед цім в області діяла аналогічна програма з такою метою, яку так й не досягли", - розповідає Вяткін.

Справа в тому, що у програму вартістю кілька мільярдів закладені дуже дивні речі. Наприклад в одному з міст області планується витратити два мільйона гривень на вставлення 40 майданчиків для сміття. Кожна бетонна плита під контейнерами буде коштувати 50 тисяч гривень, а на екологію області це аж ніяк не вплине.

Ще один приклад неефективного використання екологічних фондів – модернізація сміттєпереробного заводу у Краматорську. На його реконструкцію витратили 1,2 мільйона гривень, урочисто відкрили за участю керівництва області. А з часом виявилося, що наступного дня він перестав працювати.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme