Як економити на електриці та опаленні: Поради фахівців

Зменшити суми у платіжках за комунальні послуги можна за допомогою досить простих заходів

Як економити на електриці та опаленні: П…

Збільшення тарифів на оплату комунальних послуг буквально спричиняє паніку серед населення та змушує українців шукати всі можливі види економії енергоресурсів. І якщо ще декілька років тому середньостатистична родина не надто цікавилася питаннями раціонального використання енергоресурсів, то зараз ця проблема стала однією з найболючіших для українців.

Про способи зменшення витрат на електроенергію та опалення, а також застосування енергозберігаючих технологій Depo.Харків дізнався у фахівців Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова. Спеціалісти цього вишу займаються розробками методів оптимізації використання та збереження енергоресурсів, в тому числі й у побутовій сфері.

Як правильно обрати заходи з оптимізації споживання електроенергії та організації обліку електроенергії, розповіла проректор з наукової роботи університету Марія Сухонос.

- Які існують прості поради економії електроенергії?

Що стосовно електричної енергії, тут може бути питання тільки у мінімізації її використання. У першу чергу, це побутова дисципліна людей, які звикли ставитися до енергоресурсів вільно та спокійно, не задумуючись про культуру їхнього використання. Банально виключати світло в приміщенні, де ви не знаходитеся. Мінімізувати експлуатацію побутових приладів.

- Дуже багато говорять про енергозберігаючі лампи? Яка їх ефективність, чи варто замінювати вдома усі лампи?

Так, дійсно вартість енергозберігаючих ламп більша, ніж звичайних ламп накалювання, проте їхня економія значна в плані набагато меншого споживання енергії такими лампами та й строки експлуатації більш довгі, ніж у звичайних. Протягом року така лампа себе окупає. Це найдоступніший спосіб енергозбереження.

- Як обирати лампи?

На комфорт перебування людини такі лампи не впливають, а якість світла навіть краща. Треба лише дивитися, яку саме лампу обираєш. Вони мають різні технічні характеристики, про які люди рідко замислюються. Наприклад, біле чи жовте світло – для людей комфортніше більш м'яке жовте світло. Друге – це правильне розташування світильників. Можна зменшити кількість світильників, але розташувати їх з позиції заломлення світла правильно. Тобто прямому джерелу світла нічого не має заважати. Також треба перевірити наявність документації та сертифікатів якості цих ламп. У таких ламп є паспорт.

- Які існують методи обліку споживання електроенергії?

Це вибір тарифної сітки. Для побутового сектору існує такий формат, як "двозонний тариф". Коли є різні тарифи за спожиту електроенергію для різного часу доби: вночі електроенергія дешевша і її використання можна збільшити для побутових цілей, а вдень максимально скоротити споживання електроенергії. Це що стосується мешканців багатоквартирних будинків. Інших способів економії важко уявити.

- Що потрібно, аби підключити собі "двозонний тариф"?

"Двозонний тариф" передбачає заміну приладів обліку на двозонний лічильник і переукладання договору з постачальником електроенергії, в нашому випадку АК "Харківобленерго". Будь-який споживач може зробити запит на зміну тарифної сітки. Якщо у вас окремий лічильник, ви можете обрати будь-яку зручну систему тарифної сітки і в договорі прописати ті умови, на яких ви купуєте електроенергію.

- Чи існують якісь прилади для економії електроенергії?

У побутовій сфері існують електроприлади класу споживання "А", тобто, це економний клас споживання і вони, звісно, менш енергоємні.

- В чому різниця між класом "А" та "А++"?

Клас "А" - це вже економний електроприлад. Це просто більш нова європейська система класифікації електроприладів. "А+" - це такі прибори, у яких на ту ж продуктивність менше споживання. Наприклад, на хвилину роботи мікрохвильовки "А+" споживання буде менше, ніж у мікрохвильовки класу "А".

- Як часто наразі використовують прилади класу "А" та "А+"?

Практично вся нова техніка, яка зараз представлена на ринку, правда, певних виробників, має лінійку вибору класів споживання. Тобто людина може обирати. Це може бути дорожчий електроприлад, але в сукупності його експлуатації людина розумітиме, що на роботу електроприладу витрачатиметься менше електроенергії, ніж у прибору нижчого класу споживання.

- А щодо економії електричної енергії у приватних будинках?

Безумовно, у приватних будинках більше можливостей використання альтернативних джерел енергії, ніж у багатоквартирних. Наприклад, сонячні електростанції. Для побутового сектору це досить простий спосіб економії електроенергії тому, що для побутового сектору в нас працює програма "зеленого тарифу". Тим більше, для приватного будинку необхідність використання електроенергії не така вже й велика.

- В чому суть програми "зеленого тарифу"?

Це дотаційна програма держави, яка полягає у стимулюванні впровадження альтернативних джерел енергії за рахунок її придбання за збільшеним "зеленим тарифом".

- Чи використовуєте Ви на базі університету новітні розробки з енергозбереження?

Ми збудували та запустили власну сонячну електростанцію на 10 кВт. Вона в нас мережевого типу. Ми плануємо збільшити її потужність до 40 кВТ. Вона обслуговує в нас спорткомплекс. Звичайно, для споживання цього не достатньо, але наразі ми реалізовуємо новий проект - створення учбового корпусу нульового споживання, і якраз ця сонячна електростанція буде генерувати стільки електроенергії, скільки буде необхідно для повного забезпечення цієї будівлі.

Не менш болючими для харків'ян виявилося і питання економії тепла у квартирах та будинках, адже рахунки за тепло у зимовий період надто великі для середньостатистичного мешканця.

Як розповів доцент кафедри будівельних конструкцій ХНУМГ ім. О.М. Бекетова Костянтин Рапіна, у питаннях збереження тепла найголовніше - це комплексно підійти до вирішення проблеми і спочатку збільшити теплозахисні властивості будівлі, а вже потім переходити до заходів зі зменшення споживання тепла.

- Які існують методи економії споживання тепла?

Перша й найосновніша задача – це має стояти лічильник тепла. За його наявності вже можна займатися питаннями енергозбереження. Важливо розуміти, якщо у вас в будинку немає лічильника і ви платите в залежності від площі, то зменшити ви його ніяк не зможете.

Більша частина наших будівель застаріла, вона не відповідає ні нашим, ні європейським нормам. Ці будівлі споруджувалися в радянські часи, коли вартість енергоресурсів була не значною, в першу чергу потрібна була масовість та швидкість будівництва, а наразі ситуація зворотна. Тому треба збільшувати теплозахисні властивості будівель – це утеплення, заміна вікон. Тобто максимально скоротити втрати тепла, а вже потім переходити до модернізації й ремонту системи опалення.

- Як можна зменшити споживання тепла?

Для багатоповерхівок можна встановити індивідуальні теплові пункти (ІТП) з погодним регулюванням – це та система, яка контролює кількість тепла в залежності від погодних умов. ІТП відбирає необхідну кількість теплоносіїв і цей теплоносій йде до будівлі. Це економить споживання теплоносія.

Після чого треба відрегулювати та збалансувати системи опалення. Але робити це потрібно комплексно. Якщо утеплили лише декілька квартир у під'їзді, ефект буде значно менший ніж, якщо б це зробили всі. А ще утеплення порушує роботу конструкцій будівлі і це скорочує строк служби основних конструкцій будівлі. Тобто, щоб отримати максимальний ефект, треба це робити в комплексі. Так само можна домовитися про оптимальну температуру в приміщеннях. В середньому температура має становити 20-21 градус. Варто пам'ятати, якщо ми підвищуємо температуру в приміщенні на 1 градус, ми збільшуємо витрату тепла на 5%.

- Які існують правила збереження тепла в домівках?

Батареї мають бути відкритими, за батареями треба розмістити екрани з тепловідбиваючими матеріалами, фіранки не мають затуляти труби та батареї. Це не допоможе зменшити суми, але допоможе зберегти тепло і менше користуватися обігрівачами.

- А що до приватних будинків?

Що стосується питань енергозбереження у приватних будинках, то тут можлива установка теплових насосів. Вони є різних типів і їх перевага в тому, що на 1кВт електроенергії вони виробляють 3 кВт теплової енергії. Також можна використовувати сонячні колектори, але вони більш ефективні для використання влітку, коли сонця більше і цієї теплової енергії вистачить для системи гарячого водопостачання. Але повністю забезпечити опалення будинку вони не можуть, особливо взимку.

Тож яким саме чином економити тепло та електроенергію, кожен має обирати сам. Але фахівці зазначають, що відчутного ефекту від заходів з енергозбереження можна досягти лише за умови використання комплексного підходу з усіх методів.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme