Вінничанам пообіцяли, що жодна лікарня в області не закриється

Лікарні можуть бути тільки перепрофільовані, а вирішувати їхню подальшу долю має громада

Вінничанам пообіцяли, що жодна лікарня в…

Учора, 1 лютого, заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк дав прес-конференцію для вінницьких журналістів і взяв участь у засіданні робочої групи, яка опікується створенням госпітальних округів на Вінниччині. Про це повідомляє кореспондент Depo.Вінниця.

Представник міністерства переконував журналістів у необхідності створення госпітальних округів і запевняв, що в ході реформи жодна лікарня не буде закрита, а лише, в разі необхідності, перепрофільована.

"Мережа лікарень в Україні є дуже великою. В Європі ми знаходимося на другому місті за кількістю лікарняних ліжок на одну людину, але це не ефективно. Мережа стаціонару не надає людям якісні послуги. На жаль, в Україні є велика кількість лікарень, які тільки називаються лікарнями", - пояснював Ковтонюк.

Як повідомив заступник міністра, рішення про об'єднання лікарень у межах створених госпітальних округів буде справою громади. Враховуючи стан доріг і наявні медичні заклади, маршрути пацієнтів визначатимуться так, щоб пацієнт мав годинний доступ до якісних стаціонарних послуг і двогодинний доступ до "вузьких" спеціалізованих послуг. Особливу увагу Ковтонюк звертав на ситуацію з пологами.

"Лікарня або відділення, де приймається менше 400 пологів, - є небезпечними для пацієнта. Пологи – це одна з найбільш пріоритетних, скажемо так, медичних послуг. По ній завжди можна оцінювати якість мережі лікарень. Нам потрібно, щоб в годинній доступності була послуга звичайних базових фізіологічних пологів, і в двогодинній - якісна послуга при ускладнених пологах. Тобто нам потрібен вузький фахівець, наприклад, неонатолог, який може виходжувати недоношену дитинку, або якісний акушер, який може прийняти ускладнені пологи", - сказав заступник міністра.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme