У Полтаві представили виставку унікальних гобеленів

Гобелени полтавських народних майстрів прикрашають навіть адміністрацію президента України

У Полтаві представили виставку унікальни…

Вчора, 1 лютого в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського відкрилася виставка "Полтавський гобелен", повідомляє Depo.Полтава з посиланням на Hromadske Полтава.

Гобелен – це вид народного декоративно-ужиткового мистецтва. В Україні ця назва не прижилась, тож більш популярними є назви "доріжка", "ковер", "рядно".

Голова полтавського осередку майстрів народної творчості України Євген Пілюгін зазначив, що представлений на виставці полтавський гобелен виготовлений на рівні європейського. Їх створюють на вертикальному старовинному верстаті, спочатку готують ескіз та фарбують нитки.

"Ніякої техніки! Усе це робиться руками, ніби гра на арфі", – говорить майстер Євген Пілюгін.

На виготовлення однієї роботи витрачають два-три місяці, проте все залежить від розміру. В день можна зробити лише декілька сантиметрів. А один квадратний метр коштує приблизно 5000 гривень.

Попри це, гобелен користується попитом, як правило, такі вироби замовляють державні установи. Слід зауважити, що роботи полтавських народних майстрів прикрашають адміністрацію президента України.

Майстри говорять, що така праця є дуже скрупульозною, навіть ювелірною. Вона потребує багато витримки та часу, тому з часом їх ряди все більше рідіють.

На виставці у Полтаві представили близько 20 великих робіт восьми авторів із Решетилівки, Нових Санжар та Полтави.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme