У NASA з'ясували, що рік життя в космосі омолоджує людину

NASA провело експеримент з астронавтами-близнюками, який показав, як змінюється організм людини в космосі

Вчені підбили перші підсумки експерименту зі спостереженнями за здоров'ям Скотта Келлі, який працював у космосі більше року, і його брата Марка, який жив у цей час на Землі, передає Depo.ua з посиланням на Space.com.

Скотт Келлі (ліворуч) провів рік у космосі, а його близнюк Марк (праворуч) залишився на Землі

Дослідження проводили кілька груп вчених з 12 університетів. Всі вони відзначили явні зміни в організмі Скотта. Найбільшим відкриттям стало те, що побачили генетики.

Команда виявила, що теломери - області на кінцях хромосом - у білих кров'яних клітинах Скотта Келлі стали більше під час місії. Теломери захищають хромосоми від пошкоджень, і вони стають коротшими протягом десятиліть, тобто зменшуються з віком людей. Ці ділянки хромосом відповідають за процеси старіння. Подовжуватися з віком вони не можуть.

Однак, у Скотта протягом усього польоту теломери подовжувалися, що повністю суперечить очікуванням вчених.

Подовження теломер Скотта "може бути пов'язане із збільшенням фізичних вправ і зниженням споживання калорій під час місії", - зазначають співробітники NASA в описі нещодавно оголошених результатів.

Цікавий також той факт, що після повернення на Землю, показники швидко повернулися до тих, що були у космонавта до польоту.

"Цікаво відзначити, що теломери сильно скоротилися в обох близнюків в листопаді, що може бути пов'язано зі значною, стресовою подією в їх сім'ї", - додають в NASA.

Крім того медиви з'ясували, що тривале перебування в космосі призводить до уповільнення темпів формування кісток, а також викликає невеликі негативні зміни в швидкості і точності роботи пам'яті. І той, і інший негативний фактори, як підкреслюють в NASA, були недостатньо великими для того, щоб викликати серйозні проблеми для здоров'я людини при подорожі до Місяця або до Марса.

Скотт Келлі і Марк Келлі, як розповіли NASA, брали участь в цікавому експерименті, в рамках якого медики американського космічного агентства намагалися оцінити те, як життя на орбіті впливає на здоров'я людини. Скотт і Марк є однояйцевими близнятами і їхнє життя було схожим - обидва є астронавтами, що дозволило вченим вирішити цю задачу максимально точно.

Для дослідження вчені забралии проби крові та інших тканин обох братів перед і після річного "відрядження" на МКС.

Исследование проводили несколько групп ученых из 12 университетов. Все они отметили явные изменения в организме Скотта. Самым большим открытием стало то, что увидели генетики. В хромосомах космонавта удлинились теломеры, которые с возрастом у всех людей укорачиваются. Эти участки хромосом отвечают за процессы старения. Удлиняться с возрастом они не могут.

Однако, у Скотта на протяжении всего полета теломеры удлинялись, что полностью противоречит ожиданиям ученых. Интересен также тот факт, что после возвращения на Землю, показатели быстро вернулись к тем, что были у космонавта до полета. Ученые пока не называют космос – гарантией омоложения. Чтобы проверить данный факт, нужно провести еще ряд дополнительных исследований.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme