У НАБУ пояснили 16 обшуків в "Укрнафті" справою на 7,7 млрд грн

Детективи Національного антикорупційного вчора провели 16 обшуків в різних містах України в рамках досудового розслідування за фактом заволодіння нафтою ПАТ "Укрнафта" на  7,7 млрд грн

Слідчі дії проводилися під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу НАБУ.

"Дії зловмисників кваліфікуються за ч. 3 ст. 212 ("Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів"), ч. 5 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"), ч. 4 ст. 368 ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою") Кримінального кодексу", - зазначили в НАБУ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з березня по жовтень 2015 року службові особи низки підприємств, діючи за попередньою змовою спільно зі службовими особами ПАТ "Укрнафта", заволоділи майном вказаного ПАТ в особливо великому розмірі.

"За версією слідства, злочинний умисел полягав у наступному: після аукціонів, що відбувалися без забезпечення справедливої конкуренції, ПАТ "Укрнафта" реалізувала низці "підприємств-переможців" нафту та інші речовини відповідно до укладених з ними договорів за заниженою вартістю", - зазначили в бюро.

"У подальшому ПАТ "Укрнафта" було укладено додаткові угоди, якими відтерміновано оплату за раніше поставлену нафту на декілька років. Внаслідок таких дій до сьогодні розрахунок з ПАТ "Укрнафта" за поставлену продукцію так і не проведено, чим спричинено збитки державі в особливо великих розмірах - 7,744 млрд грн", - повідомили в прес-службі НАБУ.

Слідчі дії у вказаному кримінальному провадженні тривають.

Нагадаємо, що у серпні "Укрнафта" подала до суду шість позовних заяв з проханням зобов'язати харківські фірми виплатити заборгованість в розмірі 7,59 млрд грн. Зокрема, компанія просила суд стягнути з ТОВ "Котлас" 2,7 млрд грн, з ТОВ "Галнафта" - 1,32 млрд грн, з ТОВ "Техтрейд Груп" - 1,1 млрд грн, з ТОВ "Гарант-УТН" - 648, 66 млн грн. Заборгованість цих п'яти компаній сформувалася за відвантажену, але не повністю оплачену сиру нафту, яка була реалізована на аукціонах "Укрнафти" в березні-серпні 2015 року За даними ЗМІ, власниками зазначених в судових рішеннях компаній є офшори, які пов'язані з групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Зокрема, вони фігурували в справі про виведення 1,8 млрд дол з "Приватбанку" за фіктивними контрактами в 2014 році.

"Укрнафта" вже виграє суди з вимогою погасити цю заборгованість.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme