Яке майбутнє наобіцяв українцям байбак-віщун з Харківщини

Окрім традиційних "весняних" прогнозів, цьогоріч байбака запитали ще й про те, коли українцям чекати на безвізовий режим із Євросоюзом

Яке майбутнє наобіцяв українцям байбак-в…

На Харківщині розбудили головного народного віщуна країни – байбака Тимка ІІ. "Метеоролог" ворожить на погоду уже п'ятий рік поспіль. Почесний обов'язок він успадкував від свого попередника - Тимка І. За повір'ям, якщо 2 лютого погода буде сонячною і байбак побачить свою тінь – зима буде довгою. Якщо ж пухнастий звір своєї тіні не побачить, слід чекати ранньої та теплої весни.

Співробітники біостанції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна запевняють: степовий байбак здебільшого не помиляється, і вірити йому можна не менше, ніж синоптикам. Американську традицію на Харківщині започаткували у 2004 році біологи разом із журналістами. Відтоді ось уже тринадцять років поспіль пухнастого звіра називають головним народним "метеорологом" України.

Сьогодні на станції зібралися чимало людей, усі напружено очікували, яку весну напророкує байбак Україні. Тимкові навіть зробили нову домівку.

А от сам Тимко вилазить із хатки неохоче. Тваринка з усіх сил пручається і навіть примудряється трохи вкусити своїх доглядачів.

У момент віщування поряд із Тимком його головний опікун – професор ХНУ ім. Каразіна Віктор Токарський. Після хвилини "спілкування" з гризуном Токарський розшифровує байбаче послання: Тимко своєї тіні не побачив, тож весна буде ранньою та теплою.

"Буде холодно трішки у лютому, а потім через шість тижнів настане тепла весна", - пояснює Токарський.

Невдоволену поведінку віщуна співробітники станції пояснюють тим, що два тижні тому Тимко одружився і наразі повністю зосереджений на сімейному житті. Дружину Тимкові привезли з міста Світловодська. Звати її Лариса. Байбачиху науковцям передала приватна особа.

"Дуже гарна людина. Подарували нам цю самку для того, щоб ми надали Тимкові нову жінку, бо зі старою в нього не виходило кохання, і сподіваємося, що в цьому році все у них вийде", - зазначає опікун байбака Віктор Токарський.

Науковці зізнаються, поки нова супутниця харківського віщуна не надто прихильна до людей, вона лише звикає до нового місця. Тому на публіку Тимко з'явився наодинці.

Після традиційного обряду на Тимка чекало ще одне не менш важливе завдання. Гризун мав дати відповідь на дуже болюче для України запитання: коли українцям чекати на безвізовий режим. За словами науковців, дати віщуну ще одне завдання вони вирішили після вдалого минулорічного прогнозу курсу долару. Тоді гризун спрогнозував коливання іноземної валюти у межах 25-30 гривень.

Перед байбаком поставили дві таблички з написами "Безвіз 2017" та "Безвіз". Спочатку Тимко направився у бік таблички з написом "Безвіз", але потім впевнено підбіг до таблички "Безвіз 2017". До цієї таблички байбак-віщун підійшов двічі. Таку поведінку Тимка ІІ доглядачі трактували як гарантію отримання безвізового режиму у 2017 році. Однак зазначили, що шлях до омріяного безвізу буде непростим.

Після обряду віщування Тимка відпустили назад до нової домівки та новоспеченої дружини. Науковці та опікуни молодого подружжя сподіваються, що вже цієї весни Тимко та Лариса потішать поповненням у родині.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme