Навіщо Садовий знову почав сміттєву війну

Львівський війт чомусь вирішив, що його особиста образа варта більшого за спокійне життя містян

Політичний оглядач
Навіщо Садовий знову почав сміттєву війн…

"Ні полігон, ні будь-який сміттєпереробний завод будувати там не можна", – експерт про ділянку на Яворівщині. Таке повідомлення з'явилося на сайті Львівської міськради. Коротка суть повідомлення: науковці виїхали на ділянку, виділену Львову для сміттєпереробного заводу, і її забракували. Як повідомив один із експертів, кандидат технічних наук Юрій Зима, такий висновок зроблено на підставі поверхневого просторового обстеження, згідно з яким на пропонованій території існує велика небезпека карстових проваль. Окрім того, поруч знаходяться орнітологічний заказник, санаторій та заповідник європейського значення, а відстань до найближчого водосховища менша за допустиму. Як там люди жили за часів сірчаного заводу – хто їх знає.

Висновок екологів, науковців, виглядав би доречним, якби це були незалежні експерти. І якби вони не були ангажовані міською радою. В даному ж випадку йдеться лише про одне – Андрія Садового заділо, що проблему львівського сміття вирішив не він. Можливо через це він відчув себе приниженим.

Цікаво, що в пресі з'явилися й інші нюанси наради з експертами. Зокрема щодо сміттєзвалища в Грибовичах. Садовий повідомив, що рекультивація сумнозвісного полігону має відбуватися тим же сміттям, тільки брикетованим. Але виходить на те, що мешканці населених пунктів, які знаходяться біля смітника, проти. Жодні вмовляння на них не діють. І відеокамери їм давали, і тепловізори, а вони все – геть та й геть. Напрошується простий висновок: рекультивацію грибовицького сміттєзвалища зараз зробити неможливо, мешканці проти, а ділянка, виділена під нове, не підходить. Тупик. Залишилося тільки висновки експертів затвердити на міськраді, і Львів покаже велику дулю Синютці і Гройсману.

Коротко про проблему: перетворення Львова у смітник почалося не сьогодні. Мером Садовий працює далеко не перший рік. Не будемо уподібнюватися його ворогам, які капають війтові на мозок (до речі, в основному справедливо), що сміттєву проблему можна було вирішити давно. Аби було бажання. Проте коли у Садового виникали казуси зі сміттям, його фракція у Верховній Раді різко переходила в глуху опозицію. Недавній випадок – це взагалі класика. Як вони казали: сміття на Донбас не міняємо. Це був вдаваний протест "Самопомочі" проти законопроектів по Донбасу, внесених одним із міністерств. У цьому ж руслі можна розглядати й підтримку її депутатами піар-акції з блокади ОРДЛО. Безглуздої і шкідливої. Яку у своїх пропагандистських цілях використала Росія.

Утім, повернемося до Садового. Львівському мерові запропонували гідний варіант: порятунок його репутації і порятунок львів'ян від сміттєвої катастрофи. Здавалося б – це найкраще, що можна собі уявити. Бери і роби. Але, як виявилося, у мерії вирішили інакше. Що це за експерти, яких там найняли – судити не беремося. Поверховий огляд будь-де в Україні підтвердить, - там не може бути не те що смітника, а навіть громадського нужника. Але сам факт експертизи міськрадою виділеної ділянки для сміттєзвалища свідчить про небажання львівської мерії поступитися нею ж придуманими принципами.

Чим це все закінчиться? З Києва гримнуть. А у Львові виникнуть ініціативні групи, представники яких натякатимуть, що міський голова з його експертними радами не того… М'яко кажучи. І чи не варто поміняти такого голову. Кажуть, що існують і прихильники Садового в сміттєвій війні. Але від них тхне сепаратизмом…

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme