Київський суд забов'язав виплатити переселенцям 6,7 млн грн за зруйнований в АТО будинок

Печерський райсуд Києва виніс рішення про виплату родині пенсіонерів з Донецької області 6,7 млн ​​грн за зруйнований будинок під час АТО, і 10 тис. грн моральної компенсації кожному 

Про це повідомляє Depo.Донбас з посиланням на "ЛБ".

Пенсіонери в 2010 році придбали будинок у селі Водяне і жили там до початку бойових дій. За словами постраждалої в листопаді 2014 го в ванну потрапив артснаряд. Подружжя відремонтували будинок, але оскільки ні світла, ні води не було, сім'я виїхала, не встигнувши вивезти всі речі. "20 січня (2015 року) прийшли військові української армії і перетворили наше житло в вогневу точку. Коли ми повернулися туди в жовтні, то будинок був повністю зруйнований без даху, без вікон. У будинку як Мамай пройшов", - розповіла пенсіонерка.

Зараз подружжя знімають житло в Київській області. Пострадаждала звернулася за консультацією до Української Гельсінської спілки з прав людини.

В результаті адвокат, який співпрацює з Центром стратегічних справ УГСПЛ Юлія Науменко підготувала і подала дві заяви: в Європейський суд з прав людини і позовну - в Печерський райсуд Києва. "Я була представником постраждалих в суді і 1 вересня 2016 року представила від їх імені в суд позов про вартість втраченого майна. Поки скарга в Європейському суді зареєстрована, а в українському суді вже є перші позитивні результати", - говорить адвокат.

Повідомляється, що 27 січня Печерський районний суд Києва своїм рішенням задовольнив позов до держави Україна в особі Кабінету Міністрів, Державної казначейської служби, Антитерористичного центру при СБУ, міністерств оборони і внутрішніх справ та Головного управління Національної гвардії України. Сума відшкодування з державного бюджету України за шкоду, заподіяну в результаті терористичного акту за пошкоджений будинок і майно, склала понад 6,7 млн ​​гривень, а також по 10 тисяч гривень компенсації моральної шкоди кожному.

Рішення суду для пенсіонерів було повною несподіванкою, оскільки вони давно зневірилися в судовій системі України.

У той же час рішення Печерського суду явлеется не остаточним, оскільки відповідачі були їм вкрай незадоволені і збираються подавати апеляційну скаргу.

У Центрі стратегічних справ Української Гельсінської спілки зазначають, що держава повинна відшкодовувати вартість знищеного майна постраждалим, адже воно саме взяло на себе такі зобов'язання відповідно до Закону України "Про боротьбу з тероризмом". У статті 19 цього Закону зазначено: "Відшкодування шкоди, заподіяної громадянам терористичним актом, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до закону і з наступним стягненням суми цього відшкодування з осіб, якими заподіяно шкоду, в порядку, встановленому законом".

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme