Експерти назвали ТОП-7 ньюсмейкерів України

Відомі особистості з різних галузей діяльності протягом 25 років незалежності суттєво впливали на становлення сучасної України. Хто ж за цей час став головним ньюсмейкером?

Напередодні відкриття першого в Україні Музею новин, присвяченого 20-річчю "Телевізійної служби новин", було проведене опитування: 30 провідних фахівців різних галузей, серед яких історик Георгій Касьянов, дипломати Дмитро Кулеба та Богдан Яременко, політолог Юлія Тищенко і письменник Юрій Андрухович, обрали 100 найважливіших новин сучасної України. Після цього були визначені головні герої цих новин з урахуванням їхнього впливу на події.

Головним ньюсмейкером виявився Леонід Кучма, який має відношення до кожної шостої новини. У складеному рейтингу є згадки про три українські революції, усі президентські перегони, кілька хвиль приватизації, основні реформи в державних інституціях і системі освіти тощо.

Загалом ТОП-7 ньюсмейкерів виглядає так:

  1. Леонід Кучма
  2. Віктор Ющенко
  3. Юлія Тимошенко
  4. Віктор Янукович
  5. Петро Порошенко
  6. Леонід Кравчук
  7. Георгій Гонгадзе

На думку експертів, те, що у рейтингу переважають політики, є типовим для більшості пострадянських країн.

"У країнах старої Європи не менш впливовими ньюсмейкерами є люди мистецтва і науки. Попри наші очікування, в Україні відсутній приріст не тільки економічних та політичних свобод. Досі недостатньо простору для творчості. І кожна війна — мовна, економічна, реальна, коли ллється кров, — значно зменшує цей простір", — говорить президент Фонду якісної політики Михайло Мінаков.

У той же час сьоме місце єдиного неполітика Георгія Гонгадзе експерти пояснюють тим, що загиблий журналіст і досі лишається символом боротьби за свободу.

"Гонгадзе тут не просто постать — це безупинне нагадування про неспроможність нашого суспільства перейти до справедливого правосуддя і верховенства права", — переконана соціолог, учасниця Унівської та Несторівської груп Вікторія Бриндза.

"Визначити важливість новини виявилося непросто, — зізнається головний редактор Музею новин Гліб Гусєв. — Адже за 25 років незалежності Україна пережила понад 1 200 000 новин і таку кількість подій, яка в інших країнах припадає на життя декількох поколінь. Після численних обговорень та дискусій ми вирішили вважати важливою ту новину, що відповідала трьом критеріям: дала громадянам України почуття єдності, виявилася знаковою для сприйняття України в світі і визначила шлях України на роки вперед. Тоді ми попросили фахівців оцінити новини за шестибальною шкалою: від "зовсім неважлива" до "дуже важлива". Опитувальник заповнили 30 експертів: історики, економісти, письменники, громадські активісти, художники, дипломати та інші".

Рейтинг 100 новин та головних ньюсмейкерів України презентують вже у березні. Крім того, у Музеї новин — найбільшому виставковому проекті, присвяченому виробництву, таємницям та впливу новин, — відвідувачі зможуть відчути себе журналістами ТСН в інтерактивній телестудії, дізнатися, як склалася доля простих людей, що ставали героями новин у різний час, та побачити ексклюзивні експонати: від чернетки Акта проголошення незалежності України до легендарної машини волонтерів із зони АТО, від космічної їжі та "Кобзаря", який літав у космос із Леонідом Каденюком, до чемпіонських поясів братів Кличків. Експозиція розміститься у 10 виставкових залах і буде відкрита для відвідування з 2 по 26 березня у "Мистецькому Арсеналі".

Повний рейтинг головних ньюсмейкерів України шукайте на сторінці Музею новин.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme