Чому наша опозиція ненавидить Путіна менше, аніж українську владу

Члени партії Юлії Тимошенко скоро договоряться до того, що саме Київ, а не Кремль винен у тому, що триває війна на Донбасі 

Чому наша опозиція ненавидить Путіна мен…

Поки Юлія Тимошенко поїхала до Сполучених Штатів Америки, щоб разом з ще сотнею колег з інших країн третього світу взяти участі в обіді з Дональдом Трампом, її депутати вирішили висловитися про Авдіївку. Очікувано, представники "Батьківщини" викрутили дану тему у кращих традиціях популістичної демагогії своєї патронеси. Мовляв, у всьому винувата влада. Причому, не російська, а наша…

Першим виголосив свою заяву Ігор Луценко, який звів все до того, що треба провести позачергову сесію ВР, де послухати план уряду "щодо перебудови відносин з ворогами та союзниками, для знаходження формату, котрий забезпечить деокупацію та мир". Depo.ua вже писав про те, що подібна ініціатива видається абсурдною: який може бути план, якщо агресор йде в наступ? Здатися?

Трохи пізніше майже аналогічну заяву виголосив голова "молодіжки", нардеп Іван Крулько, який теж виступив за проведення сесії. "Це був би дуже сильний сигнал для світу і демонстрація серйозного ставлення України до того, що відбувається на її території, а конкретно в Авдіївці", – пояснив Крулько. Навіщо для цього засідання ВР, якщо зараз активно працюють наші дипломати – не дуже зрозуміло.

Також Крулько заявив про необхідність згортання Мінського процесу. На його думку, зараз вирішальним для України є зміна формату перемовин та долучення до переговорного процесу гарантів по Будапештському меморандуму – США і Великобританії.

Те, що ця теза – з партійного "темника", стало зрозуміло після аналогічної заяви на одному з ефірів іншого нардепа від "Батьківщини" Сергія Євтушка. "Фракція "Батьківщина" і лідер Юлія Тимошенко неодноразово заявляли, що Україна має наполягати на тому, щоб у перемовинах брали участь усі країни, які підписували Будапештський Меморандум і зобов'язувались гарантувати цілісність та безпеку нашої держави – США, Велика Британія та Росія. Лише так ми зможемо поставити крапку у цій війні – втручанні Росії як агресора на територію суверенної держави України", – підсумував Євтушок. Втім, як організувати подібну зміну формату, нардеп від "Батьківщини" не пояснив.

Власне, "тимошенківці" не перші вигадали подібну "геніальну" ідею. Ще півтора роки тому з аналогічними заяви виступав "радикал" Олег Ляшко. На жаль, про те, що "Будапештський" формат нереальний, стало зрозуміло ще у 2014 році: Путін навідріз відмовився проводити такі зустрічі. І позиція Москви залишається такою і зараз. Виходячи з цього, окрім популізму та бажанні хоч якось покритикувати владу, у заявах представників "Батьківщини" знайтись щось ще, дуже складно.

До речі, на тому ж ефірі Євтушок розкритикував наших дипломатів за бездіяльність, заявивши, що Україна має застосувати всі можливі дипломатичні інструменти і показати світові правду. "Щоб не дати Путіну жодного шансу, ми маємо розповідати про те, що відбувається в Україні на всіх можливих міжнародних майданчиках", – заявив парламентар, зазначивши, що вважає позицію України на міжнародній арені на сьогодні недостатньо міцною.

Євтушок говорить так, ніби влада вже не зробила низку ефективних кроків у цьому напрямку. Варто нагадати, що міністр закордонних справ Павло Клімкін в перший же день різкої активізації боїв повідомив про ініціювання проведення екстреного засідання Радбезу ООН через ситуацію в Авдіївці. Також наші дипломати відпрацювали це питання у ОБСЄ. Водночас чомусь ніхто не чує заяв Тимошенко у США про Авдіївку. Знаючи медіа-таланти лідерки "Батьківщини", за бажання, вона може влаштувати таку кампанію, що з Вашингтона чутно буде…

Можна прогнозувати, що наступного тижня Верховну Раду накриє хвиля популізму навколо теми війни. Представники "Батьківщини" та інших опозиційних сил знову почнуть крутити платівку про те, хто винуватий, і що робити. Мовляв, треба було провести позачергове засідання парламенту, і тоді все в Авдіївці було б добре…

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme