Бій за Авдіївку. Росія штовхає Україну до мирної поразки

Окрім суто військової мети бій за Авдіївку має ще одну, дипломатичну. І наразі Росія може штовхати Україну до нового мирного фіаско

Бій за Авдіївку. Росія штовхає Україну д…

По всій лінії фронту, від Маріупольського до Луганського напрямків, триває війна, яка на сьогодні характеризується артилерійськими дуелями. Повзучий наступ ЗСУ, який на певних ділянках фронту, як на Світлодарській дузі, розпочався ще з лютого 2016-го, і особливо активізувався в січні 2017-го, наразі призупинений.

За цей час наші війська змогли відбити території під Донецьком, майже повністю взяти під вогневий контроль трасу Донецьк - Горлівка, відкинути бойовиків від ДФС, а також створити напівоточення Пікуз (колишнє Комінтернове). Окрім цього ЗСУ просунулися вперед у напрямку від Троїцького до Первомайська, де точаться бої поблизу Калинового.

Проте епіцентром подій в останні дні стала Авдіївка, ситуація в якій наблизилася до гуманітарної катастрофи, бо місто без світла, газу із коксохімом, який дає тепло місту. Втім зараз він консервується, але все ж підтримує температуру в батареях осель на рівні 15 градусів.

Постійні обстріли з "Градів", 152-мм і 122-мм артилерії по позиціях 72-ї бригади у промзоні з прильотами у житловий сектор Авдіївки - це реальність останніх днів. Вже багато сказано було, з чого все почалося. З 29-го січня відбулося загострення під Авдіївкою, коли бойовики намагалися відкинути наших воїнів від ДФС, до якої сили ЗСУ підійшли впритул. Атака була відбита і завершилася контрнаступом, внаслідок якого ЗСУ змогли зайняти ряд позицій бойовиків, ОП "Алмаз", а також просунутися за ДФС. Точилися бої за Ясинуватський блокпост. Терористи не цуралися вести обстріли з "Градів" із житлових районів Донецька. Паралельно бої тривали поблизу Спартака і аеропорту.

На сьогодні локальні просування наших військ не спостерігаються, а терористи намагаються відбити втрачені позиції.

Втім, окрім суто військових та економічних моментів - зупинка коксохіма, яка призведе до проблем у "Азовсталі", "Запоріжсталі" та комбінаті ім. Ілліча, а також мільярдної дірки в бюджеті України - має й чисто дипломатичні цілі.

Авдіївка може бути інструментом для Росії із втягуванням України у нові мирні переговори. Сьогодні, на жаль, вже зрозуміло, що Мінськ-2 остаточно злитий в унітаз, причому свідомо. І неприховане використання бойовиками "Градів" та великокаліберної артилерії є доказом цього.

З одного боку, Росія демонструє свою безкарність. Підтвердженням цього має стати мовчання Білого дому. Трамп, звичайно, ще не настільки освоївся і ролі президента і зайнятий іншими проблемами, щоб реагувати на виклики в Україні. Ескалація ж конфлікту відбулася в акурат після телефонної розмови Путіна з президентом США.

З іншого - з Донбасом та Україною потрібно щось вирішувати. Економічно тягнути окуповані території для росіян дуже важко. Резерви майже проїли, потрібно щось робити. Оскільки досі не вдалося протягнути варіант із виборами та реінтеграцією "Л-ДНР" в Україну, а Мінськ-2 зайшов у глухий кут, потрібно робити все для того, щоб отримати нові мирні угоди на покращених умовах.

Варто пригадати, що перед Мінськом-2 було Дебальцеве. Сьогодні ж бойовики демонструють, що готові битися і відбити, якщо не всю Авдіївку, то принаймні промзону.

Як вивести Мінськ-2 з глухого кута? Виключно "Мінськом-3". Але нам казали, що третього Мінська вже не буде. Тому, можливо, будуть якісь берлінські чи навіть мюнхенські угоди.

Враховуючи, що бойовики не припиняють обстріли з "Градів", не дають навіть полагодити ЛЕП, а також продовжують спроби вибити ЗСУ із зайнятих позицій, все це може бути частиною плану - спроби сісти за стіл переговорів і підписати нові мирні угоди.

Зрозуміло, що на цих переговорах Росія зможе використати економічні важелі впливу - так званий "авдіївський" (проблеми металургійних підприємств, про яку ми вже писали), а також морський і газовий. До них може додатися і військовий - якщо бойовикам вдасться відбити промзону. Якщо ж ні, то військова ініціатива буде на боці України, яка змогла просунутися вперед у сірій зоні. Проте, так чи інакше, Росія зможе тиснути економічно з метою штовхнути Україну до мирної поразки.

Чи намагається Росія втілити у життя даний сценарій, або ж він є виключно плодом наших фантазій, стане зрозуміло вже до кінця лютого. Наразі ж триває війна. А члени Ради Федерації Росії вже звернулися до Верховної ради України із закликом припинити агресію на Донбасі.

Україна наразі робить все правильно, максимально привертаючи увагу міжнародної спільноти до ситуації та акцентуючи увагу на винній стороні - Росії. Рано чи пізно відреагувати на ситуацію будуть змушені і в США.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme