Як Зозуля став жертвою проросійської пропаганди в Іспанії

Оренда українського футболіста Романа Зозулі в мадридський "Райо Вальєкано" з перших же годин не обіцяла гравцю нічого гарного

Як Зозуля став жертвою проросійської про…

Провівши за севільський "Бетіс" декілька неповних матчів за більш ніж половину сезону, Роман Зозуля логічно хотів змінити клуб. І от, у останній день роботи трансферного вікна, буквально в останні години, українець таки здійснив очікуваний перехід. І хоча для того, щоб отримати шанс на ігрову практику, Роману довелося залишати Прімеру і переходити до клубу Сегунди – другого дивізіону, здавалося, що це не так вже і погано для гравця – головне, щоб у новій команді на нього розраховували. Але хто б міг подумати, що в "Райо" Зозулю зненавидять ще до його першої появи на футбольному полі? Втім, саме так і сталося.

Як Зозуля став причиною скандалу?

Ще після переходу Зозулі з "Дніпра" до "Бетіса" в Іспанії розгорівся скандал стосовно Романа і його політичних та ідеологічних поглядів. Фото, зроблене в аеропорту, на якому футболіст прибув до нової країни в патріотичній футболці з тризубцем, викликало справжнє торнадо емоцій в ЗМІ, а один з журналістів одразу ж приписав Зозулю до "Правого сектору", навіть не розібравшись у знанні предмету і не копнувши у біографію спортсмена.

Пізніше керівники "Бетіса", сам Зозуля і ЗМІ знайшли спільну мову і розібралися у скандальній ситуації, і з тих пір в Іспанії говорили с основному про ігрові якості українця, а не про його переконання.



Але після приходу в "Райо" все почалося знову, більше того – все почалося з подвійною силою, адже фанати цього клубу з району Мадриду Вальєкас славляться в Іспанії своїми ультралівими поглядами. Ультрас-угрупування "Bukaneros" одразу ж здійняло хвилю негативу навколо трансферу Зозулі і цим гарячим хлопцям було все одно – чи нацист Зозуля насправді, чи ні – головне було створити ажіотаж, і вони цього домоглися. В соцмережах почалася справжня "революція" з закликами відставки керівництва за такий трансфер, що на думку ультра, ганьбить кольори клубу. І доби не пройшло, а фанати - домоглися свого. Спортивний директор "Бетіса" Мігель Торресілья повідомив про те, що українець Роман Зозуля повернеться в клуб із оренди у "Райо Вальєкано".



Що чекало б на Зозулю в "Райо"?

Якщо коротко – нічого гарного. Можна не сумніватися, що всі пояснення стосовно футболки з тризубцем і взагалі – щодо життєвої позиції Романа пройшли б повз вуха фанатів, і на кожній грі його б чекав сильний емоційний тиск з трибун. А якщо додати сюди той факт, що Зозуля зараз і так знаходиться не у найбільш впевненому стані, його перспективи заграти в "Райо" видавалися не дуже позитивними. Додамо сюди і велику конкуренцію в складі – в нападі команди є досвідчені виконавці з досвідом гри в Примері (Манушу, Федор Міку, Бангура), і виходить, що Зозуля проміняв би "Бетіс", де йому не довіряли і де у нього було багато конкурентів, на "Райо", де у нього все ще багато конкурентів, де йому можливо і довіряли б, але при цьому його ненавиділи б вболівальники. Така от картина.

Чи міг Роман змінити ситуацію?

Звісно, не все було втрачено. Переконати фанатів у своїй правоті було б титанічно складно, але Зозуля відомий своїми вольовими якостями, і якщо б зміг додати до них ще і якісну гру з перших же матчів, то міг завоювати прихильність хоча б частини негативно налаштованих фанів.

Не забуваємо ще про один важливий факт – в "Райо" грає Разван Рац, людина, яка могла стати надійним плечем для Зозулі на новому місці. Румун чудово знає ігрові якості Романа, адже багато пограв проти нього у чемпіонаті України, коли виступав за "Шахтар", але що головніше – Рац розуміє мову, якою говорить Зозуля, тому міг стати не тільки фактором у нормальній адаптації гравця, але і таким собі посередником при розмові Зозулі з фанатами, аби максимально точно передати їм позицію українця. А зустріч ця мала б відбутися обов'язково. Якби керівники "Райо" не злякалися і не дали "задній хід".



Нажаль, в Іспанії проросійська пропаганда зробила свою справу і багато людей в цій країні вважають, що в Україні і правда гуляють вулицями фашисти, а патріотичні символи автоматично записують їх носіїв у ряди нацистів, або фашистів.

Звісно, фраза "спорт поза політикою" все ще лунає з усіх куточків цього світу, але як бачимо, з кожним роком вона стає все менш актуальною.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme