Як у Дніпрі директорка бореться з холодом у школі заміною термометрів

Перед візитом журналістів у холодному приміщенні школи №126 температуру піднимали обігрівачами

Як у Дніпрі директорка бореться з холодо…

У школі №126 Дніпра діти змушені вчитися при температурі +7° С, але директор закладу Наталя Пешехонова посилається на брак коштів, передає Depo.Дніпро.

Батьки почали бити на сполох після скарг дітей на холод у 5-В класі. Стовпчик термометра опустився спочатку до +10°С, а потім до +7°С. Слід зазначити, що школа №126 - з інклюзивною формою навчання, там є діти з особливими потребами, і це передбачає, що вони вчаться в одному приміщенні, а не ходять з класу до класу. Втім, у навчальному закладі визнають, що і в інших приміщеннях не так холодно, але до необхідних за санітарними нормами +17°С температура ледь-ледь дотягує.

У школі, яка розташована на 12-му кварталі, вчиться понад 800 дітей. Більшість з них йде на уроки у додатковому одязі, аби витримати навчальний день, але й цього замало, і тільки за рахунок рухливості діти зберігають оптимізм.

За словами батьків, напередодні візиту до школи журналістів у класах вночі увімкнули обігрівачі.

Причому придбані вони були коштом батьків ще за часів, коли діти навчалися у молодших класах. На момент першого уроку температура у класі піднялася до +18С, а вже після дзвінка виявилося, що вона впала до +12°С.

Втім, коли журналісти зайшли до класу, термометру, який фотографували діти і батьки, на місці не виявилося. Проте на дошці зненацька виник інший, який ще не витягли з упаковки. Він показував +19°С. Не виключено, що це - температура приміщення, звідки його принесли.

"Ми спеціально зняли цей китайський термометр, бо хто зна, чи правильно він показує температуру. Сьогодні закупимо сертифікований, щоб він показував правильну температуру", - сказала директор школи.

При цьому спочатку директор, яка перебуває на посаді вже 29 років і також є викладачем французької, запевняла, що з температурним режимом у школі все гаразд, а потім зізналася, що така ситуація в її школі вже не перший рік.

"Школа побудована у 1961 році, і коли я прийшла працювати у 1970-ті роки, і, наприклад, в моєму кабінеті, і в цьому крилі будівлі завжди було холодно, - сказала вона. - Ймовірно, при будівництві були допущені якісь системні помилки. Багато разів ми порушували питання, що школу треба переводити на індивідуальне опалення. У 2008 році було повне обстеження школи. Був навіть складений проект котельної. Але все так і залишилося на папері. Вартість проекту на той час складала 100 тис. грн".

За її словами, батареї і труби опалення міняють фрагментарно, але це не вихід із ситуації. Директорка заявила, що кожного року звертається за допомогою до владних структур, але кошти не виділяють.

Низька температура у будівлі школи сприяє і зростанню захворюваності. Цього навчального року понад 10 класів вже закривалися на карантин через грип.

За словами батьків, головна претензія до директора в тому, що вона не бореться за те, щоб у класах було тепло. Натомість вона намагається зам'яти ситуацію. У присутності представників ЗМІ очільниця навчального закладу почала переходити на іншу тему – мовляв, краще б батьки стежили, щоб діти не брали до школи смартфони, бо списують.

Самі батьки звернулися навіть до урядової гарячої лінії, там спустили все на ОДА, ті у свою чергу - на міськраду. Наразі в школі працює чергова комісія. Попередні визнали, що в школі не все гаразд, і пообіцяли щось зробити. Але тільки на словах, жодного офіційного висновку ще не існує.

При цьому батьки дивуються, куди дівають 360 тис. грн. внесків у фонд школи щорічно. І готові йти до кінця, аби захистити своїх дітей. Можливо, звернуться до батьківського комітету, створеному при міському голові, про існування якого вони дізналися від журналістів. Хотіли звернутися до депутата міськради, який проводить прийом громадян у тому районі. Але до депутата так і не потрапили – прийом відмінили.

Поки проблема зависла у повітрі. Навряд класи і далі будуть обігрівати "вітродувами", бо це неодмінно призведе до шалених рахунків за електрику. Тож, до французького шарму на кшталт вивіски на школі і кабінеті директора, школі №126 ще далеко.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Дніпро

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme