США планували антирадянські операції в Україні, - архіви ЦРУ


Нещодавно розсекретили та опублікували написану в 1957 році доповідь ЦРУ

США планували антирадянські операції в У…

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на доповідь ЦРУ під назвою "Чинники супротиву і зони для спеціальних сил. Україна".

Цю доповідь написала група дослідників з Джорджтаунського університету на замовлення спецслужб. Вона є повним аналізом перспектив ведення антирадянської збройної боротьби в УРСР спецпідрозділами США для можливого антирадянського повстання.

Аналітики розібралися в настроях населення, мовних особливостях та в передумовах можливої міжнаціональної боротьби в різних регіонах республіки, а також подробиці економічного розвитку, транспортної системи, шляхів сполучення, рельєфу та клімату регіонів УРСР.

У доповіді акцентується увага на потенційному сприянні американським спецпризначенцям з боку місцевого населення у антирадянській боротьбі. Аналітики спрогнозували це на основі історичних та політичних подій, які були на території України впродовж ста років.

У доповіді Україна поділена на 12 регіонів – від найслабшого до найсильнішого антирадянського настрою.

Американці вважали, що "здатність до національного спротиву в Україні може мати більше серйозних наслідків для СРСР, ніж у інших республіках союзу", адже УРСР мала значний економічний потенціал.

Умовними регіонами, де США могли б отримати суттєву підтримку, були Закарпаття, Волинь, Галичина, лівобережні частини Полтавської та Сумської областей, правобережна Кіровоградщина, а також південне узбережжя Криму – аналітики сподівалися на підтримку кримських татар, які могли уникнути депортації.

На карті лояльності до радянської влади видно, що найлояльнішим був східний регіон УРСР. Цю карту визначали за такими критеріями, як етнічний склад регіонів, ставлення до більшовиків у 1917-1921 роках, ставлення до німецької окупації й партизанських рухів, а також кількість випадків збройного опору радянській владі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme