Для чого Росія запустила фейк про "змову Порошенка з Меркель"

Запущений Росією складний пропагандистський меседж, сильно модифікований для різних аудиторій, цього разу спрямований на дискредитацію не тільки Києва, але й Берліну

Журналіст відділу «Світ»
Для чого Росія запустила фейк про "змову…

Поки довкола Авдіївки працюють міномети, українські чиновники вирішують, чи евакуювати місто – чи залишити все, як є, а бойовики "ДНР" торгуються з кремлівськими кураторами на предмет того, за яку суму вони готові сходити у наступ, Росія, цілком сподівано, намагається отримати максимум переваг від ситуації. При тому не тільки – і навіть не стільки у військово-тактичному плані, як у пропагандистському.

Для початку, в європейській пресі – особливо прихильній до Кремля, з'являються матеріали про те, що авдіївське загострення є "провокацією Києва". Оскільки "в даний час перш за все українські військові намагаються змінити лінію фронту на свою користь". За всім цим "може ховатися розрахунок на те, що ситуація погіршиться настільки, що дозволить зупинити плани нового президента США Дональда Трампа стосовно ослаблення санкцій". Спрощено кажучи, виходить, що Україна намагається зманіпулювати Європою та США на свою користь.

Паралельно з тим, російські посадовці та народні обранці розповсюджують дещо інше пояснення ситуації, де провина за загострення покладається вже не виключно на Київ, а на Київ разом із Європою, принаймні – з деякими європейськими державами. "Раптове загострення в Донбасі - зрежисована акція, точно така ж, як і театральний від'їзд Порошенко з Німеччини, який був заздалегідь продуманий. Це спроба зірвати початок діалогу між Росією і США, який багато хто в Європі сприймає виключно негативно", - заявив член комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Олексій Пушков.

Таким чином, в Німеччині формується образ "хитрих українців", які роблять все можливе для продовження санкцій. В Росії та на міжнародній арені транслюється повідомлення про те, що Україна та ЄС, відстоюючи антиросійські санкції, намагається вбити клин між Путіним і Трампом.

Цілком ймовірно, що паралельно буде запущене повідомлення всередині України про те, що загострення довкола Авдіївки – це спроба чинної влади відвернути увагу населення від економічних проблем і приховати крах власної соціальної політики.

При тому якість фейку не надто вражає. Бо ні на рішення Трампа, ні на ЄС локальні бойові дії, які, будемо надіятись, стихнуть в найближчі тижні, звичайно, не вплинуть – і на Банковій не можуть цього не розуміти. Як не вплине авдіївське загострення (принаймні, в позитивний бік) і на рейтинг чинної влади. Хтось всередині країни звинувачуватиме керівництво у нерішучому веденні військових дій, хтось – в небажанні досягнути миру. А хтось розумітиме, що з боку влади українці бачили або реакцію на складну ситуацію, або, максимум – бажання скористатись слабкістю ворога, а ніяк не хитру і добре прораховану ініціативу.

Стосовно Меркель – все і зовсім виглядає відвертим анекдотом, Не для того Берлін стільки років намагався розв'язати, а якщо не вийде – то принаймні "зам'яти" цей конфлікт, щоб потім свідомо грати на його ескалацію.

Свіжим у всій цій історії є той факт, що в число цілей російської пропаганди тепер потрапив не "підступний Держдеп", який "всім у Києві керує", як то було іще декілька місяців тому. Тепер образ чи то керівного центру, чи то соратника і поплічника "агресивної хунти" віддано Берліну. Що є новиною – але цілком прогнозованою. Оскільки з усіх ініціаторів і архітекторів антиросійських санкцій тільки фрау канцлерін Ангела Меркель має найбільші шанси зберегти владу, щасливо переживши осінні вибори, і не змінивши при тому посади, вістря пропагандистської атаки тепер буде спрямовано на неї. Німецькій очільниці доведеться довідатись про себе немало нового й цікавого.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme