Як у Львівській облраді почалась війна

Сьогодні депутати зберуться на чергове планерне засідання

Голови шести фракцій Львівської обласної ради - БПП, "Батьківщина", "Громадянська позщиція", Укроп, "Народний контроль", НРУ зареєстрували проект рішення, яким позбавляють першого заступника співголовування в Конкурсній раді обласного конкурсу мікропроектів. Цю інформацію підтвердила перший заступник голови Львівської облради Парасковія Дворянин, пише Depo.Львів з посиланням на Леополіс.

"Цей проект рішення дійсно вже розміщено на сайті обласної ради. Певно, комусь не дуже вигідно, що ця Програма проведення обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку має засади змагальності, не має жодного ручного втручання, є прозорою, виконується на 95% відсотків. У мене є відчуття, що після мого можливого усунення програма буде видозмінена і буде управлятись за принципом т. зв. "ручняка". На мою думку, все роблять для того, щоб сама рада була керована. Будуть брати до уваги не суть поданого проекту, його значимість чи якість підготовки, а те, чиї інтереси, якого депутата за цим усім стоять", – зазначила Парасковія Дворянин.

Відповідаючи на запитання, чи вся ця ситуація не поставить під загрозу існування більшості в нинішній обласній раді й чи не вийде фракція "Самопомочі" з коаліції, перший заступник голови обласної ради заявила, що цю проблему обговорюватимуть на засіданні фракції.

"Будемо радитися з колегами. Але я сподіваюся на здоровий глузд керівників інших фракцій. І де б я надалі не працювала, буду відстоювати свої принципи, з якими "Самопоміч" ішла на вибори… Але шкода програми", – підкреслила Дворянин.

У проекті рішення "Про внесення змін та доповнень до Програми проведення обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 25.10.2016 № 270", є пропозиція, щоб співголовами Конкурсної ради були не перші заступники голови облради та облдержадміністрації, а просто заступники. Така нібито технічна зміна ламає всю конфігурацію противаг та стримань, які утворились у нинішньому обласному політикумі. Фактично триває усунення "Самопомочі" від впливу на процес реалізації однієї з найефективніших та публічних програм Львівщини. Окрім того, зрозуміло, що загалом є також велике бажання контролювати фінансові потоки, які стоять за цим проектом. А враховуючи кошти громад та спонсорів, обласного та місцевих бюджетів, тут ідеться про сотні мільйонів гривень.

Також пропонується доповнити Порядок оскарження Конкурсантами результатів обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 2016-2020 роки (додаток 12 до Програми) ще одним пунктом. Йдеться про те, що в процесі розгляду апеляційної заяви конкурсанта голови Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації вправі направити для участі в роботі Конкурсної ради по одному представникові з числа осіб, які не є чи не були членами Конкурсної ради та Експертної комісії. Вказаних осіб, як зазначено в проекті рішення, наділяють тимчасовим правом голосу виключно під час розгляду апеляційних заяв конкурсантів.

Але таке ноу-хау виходить за всі рамки здорового глузду чи правової культури. Керівники області, хтозна з яких підстав, отримують право на своїх "комісарів" у Конкурсній раді, які можуть мати вирішальний вплив на ухвалення остаточного рішення. Для чого ці додаткові люди, якщо в складі Конкурсної ради і так є представники ОДА та облради, незрозуміло.

Ми також звернулися по коментар щодо цієї ситуації і до заступника голови обласної ради Володимира Гірняка. Бо в разі ухвалення згаданого рішення саме він стане співголовою Конкурсної ради обласного конкурсу мікропроектів.

"Та будемо бачити. Це не моя ініціатива. Але люди кажуть, що коли на цьому проекті піариться лише одна політична сила, то це неправильно. У мене особисто є багато роботи, я курирую кілька районів. Щодо самого рішення, то будемо збирати перед сесією фракцію і радитися", – зазначив Володимир Гірняк.

Наступне пленарне засідання сесії Львівської обласної ради відбувається сьоодні, у вівторок, 31 січня.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme