Як міжнародні організації рятуватимуть українську медицину

В.о. міністра охорони здоров'я України намагається зламати систему, в якій Міністерство охорони здоров'я одноосібно замовляє, купує і розподіляє ліки

Як міжнародні організації рятуватимуть у…

Під час робочої поїздки до Дніпра в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун організувала зустріч з журналістами, на якій побували і Depo.Дніпро, і розповіла про основні "мішені" реформування, про принципи розподілення безкоштовних ліків і про роль у цьому міжнародних організацій.

- Які нововведення є основними у реформуванні, яке запроваджує ваша команда?

У 2018 році ми перейдемо на нову систему фінансування вторинної ланки, коли буде створена Національна служба здоров'я, державне страхування, будуть напряму оплачуватися послуги для пацієнтів. Кожен пацієнт буде мати право на первинну, екстрену допомогу і ті послуги, які можуть бути покриті державним коштом на вторинній ланці. Тоді вирішиться багато проблем: не буде обмежений доступ до медзакладів, незважаючи на те, де людина прописана. Держава буде спрямовувати кошти напряму на ту лікарню або лікаря, де пацієнт буде лікуватися.

- Тобто, якщо прописка буде неважлива, полегшиться фінансування медичної допомоги для переселенців?

В тому числі. Бо зараз область отримує фінансування на тих переселенців, які зареєстровані станом на 1 січня 2016 року.

- Які ліки пацієнти зможуть отримувати безкоштовно на первинному рівні?

Ми з 1 квітня розпочинаємо програму реімбурсації (відшкодування державою вартості ліків, – Ред.) для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, 2-м типом діабету і бронхіальнаю астмою. Пацієнти йдуть до своїх лікарів, отримують рецепт, йдуть в аптеку і отримують безкоштовно ліки. Якщо пацієнт бажає отримати дорожчий препарат, то має доплатити лише різницю з вартістю генерика (непатентованого лікарського препарата, що є відтворенням оригінального препарату, – Ред.).

- Чим така система відрізняється від тої, яка використовувалася до цього?

Практика, коли рецепти виписувалися на торгівельні назви, продовжуватися не буде. Біоеквівалентність вироблених в Україні генериків має співпадати з міжнародними вимогами. Ми працюємо з американським експертом FDA (U.S. Food and Drug Administration, – Ред.), щоб доказати якість ліків, і таким чином ми подолаємо недовіру до генериків.

- Як держава контролюватиме процес використання ліків?

Держава витрачає на охорону здоров'я 68 млрд гривень. У минулому році ми закупили ліків на 3,9 млрд гривень. Куди йдуть ті гроші – ми навіть не можемо сказати. Воно десь розходиться… Ми роздаємо їх на області, а вони кажуть: "Немає ліків…" Тож ми маємо слідкувати, що відбувається з нашими грішми, з фінансуванням. Це можливо за запровадженням державного страхування, електронного складу ліків, вакцин.

- Чи зможуть нові підходи значно покращити систему охорони здоров'я?

Дуже важко зламати цю систему. Всі звикли до того, як було. Але ми відчуваємо підтримку з боку уряду. Зміни потрібно починати, незважаючи на те, що ефект від деяких можна побачити лише за роки. Хоча, наприклад, ситуацію з вакцинами, яких не було роками, вдалося вирішити терміново. Раніше Міністерство охорони здоров'я проводило непрозорі тендери, не виходячи на міжнародний рівень - так не має бути. Ми створюємо українську, незалежну від міністерства організацію з закупівлі ліків, яка буде звертатися до міжнародних організацій.

- Які ще пацієнти можуть розраховувати на повністю безкоштовні ліки?

Ми даємо 100% покриття для орфанних (рідкісних) захворювань. На лікування кожного з 2,5 тис. дітей з такими захворюваннями йде по 39 млн. На лікування хворих на ВІЛ-СНІД також йде 100% покриття. На дитячу онкологію йде покриття 60%, решта – на місцевій владі. Ми на цей рік можемо покрити кошти на всі невідкладні стани по серцево-судинних захворюваннях. Через міжнародні організації ми можемо закупити близько 11 тис. стентів. Однак планові операції зі стентування не будуть покриватися за бюджетний рахунок.

- Як бореться МОЗ з тією величезною кількістю підроблених лікарських препаратів, які розповсюджуються через аптечну мережу всією Україною?

Є Держлікслужба. Але вони не мають права ініціювати перевірки, а можуть тільки реагувати на скарги і заяви громадян, тоді вже у кожному випадку з'ясовувати, чи ліки контрабандні, чи вони неякісні. Ми зараз працюємо в Кабміні, щоб Держлікслужба мала право перевіряти без довгих процедур. Важливо, щоб громадянське суспільство взяло на себе повноваження і почало про це говорити.

- У місті Дніпрі склалася унікальна ситуація, коли медзаклади вторинного рівня (міські лікарні, поліклініки) перебувають на балансі обласної ради, однак фактично фінансуються з міського бюджету. Яке бачення Міністерства з вирішення цієї ситуації?

Ми не маємо повноважень, аби зайти на рівень міста або області, аби їм наказувати, як вони мають розподіляти ті кошти. Ми надаємо рекомендації. Вони мають між собою домовитися і погодити ці питання, бо це не йде від Києва. Це відбувається тут, у вас. Ми намагаємося залагодити ці питання, але це дуже важко.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Дніпро

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme