Вчені створили перший транзистор, що працює на енергії тепла

Фізики зі Швеції сторили перший транзистор, в якому роль носія інформації відіграє не електричний сигнал, а потоки тепла

Робота вчених ґрунтувалася на відкритті в 2016 році незвичайного органічного полімеру, що володіє вкрай цікавими термоелектричними властивостями, передає Depo.ua з посиланням на EurekAlert!.

"Ми першими в світі представили логічний пристрій, транзистор, чиєю роботою керує тепло, а не електрика. Створивши конденсатор, який може перетворювати різницю температур на електричний струм, ми задумалися, чи можна його застосувати для інших цілей", — розповідає Хав'єр Кріспін з університету Лінчепінга в Швеції.

Якщо занурити такий конденсатор з органічного полімеру у відро з гарячою водою, він сам по собі заряджений електрикою завдяки тому, що більш рухливі іони мігрують у бік гарячої частини конденсатора, а нитки полімеру залишаться на місці.

Відкривши цю комбінацію речовин, Кріспін і його колеги задумалися, чи можна застосувати його для створення більш складних пристроїв, що використовують тепло в якості носія інформації. Результатом цих зусиль стало створення гібридного електрон-теплового транзистора, роботою якого управляє електрод, виготовлений з даного електроліту і грає роль затвора.

Як відзначають вчені, всі взаємодії в такому транзисторі можна перевести на теплову основу, що дозволило б створити цілий новий клас напівпровідникових логічних пристроїв. За словами Кріспіна, розроблений його командою полімер має дуже високу чутливість до тепла, в 100 разів більш високу, ніж у всіх інших сполук такого роду, що дозволяє застосовувати транзистори на його базі в якості медичних приладів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme