В Одесі хочуть судити морпіха за затримання терориста у Лисичанську

В Одесі офіцеру 137 окремого Одеського батальйону морської піхоти ВМС України звинувачують в незаконному позбавленні волі із застосуванням зброї

В Одесі хочуть судити морпіха за затрима…

Як передає Depo.Одеса з посиланням на "Думская", кримінальне провадження щодо капітана Віктора Камінського з позивним "Жак" відкрили за заявою жителя Лисичанська, якого він, під час несення служби в добровільному батальйоні "Донбас", нібито викрав і цілу добу утримував проти його волі.

Сталося це в липні 2014 року, відразу після звільнення Лисичанська.

"У перші години, коли ми увійшли в Лисичанськ, в місті зовсім не було влади. У РВВС сиділо кілька міліціонерів. У збройовій кімнаті була купа зброї, але вони навіть не намагалися чинити опір проросійським силам. Тупо сиділи і чекали. Бойовики відчайдушно пручалися, але батальйон "Донбас" вибив їх з міста, втративши кілька побратимів важкопораненими і убитими. В таких умовах, в умовах безвладдя ми почали патрулювати місто. Міліціонерів роззброїли і до з'ясування обставин розпустили по домівках. Під час патрулювання мені на "очі потрапив автомобіль. На лобовому склі демонстративно красувалася георгіївська стрічка. Водій як ні в чому не бувало їхав вулицею, ще залитою кров'ю і засипаною порожніми гільзами. Природно, ми зупинили машину для перевірки - в перші години після звільнення міста з нього масово втікали бойовики. У машині виявився пістолет ПМ. Водій заявив, що зброя не його. І додав, що ми "укрівскі карателі" і "солдати хунти"", - описує цей випадок сам Камінський.

Крім того, за словами морпіха виявилося, що чоловік, якого затримали бійці батальйону, пропагандував серед місцевих ідеї окупації українських територій.

"Нам довелося його затримати, і день він провів у райвідділі. Під час перевірки особи з'ясувалося, що це відставний радянський полковник, під час окупації вів активну пропаганду на підтримку ворога. Але доказів того, що він брав безпосередню участь в боях, не було, тому я прийняв рішення його відпустити. Йдучи з міліції, він заявив, що "помститься" і ми його ще "пригадаємо". А тепер, через два з половиною роки, він написав заяву в прокуратуру", - розповів офіцер.

Камінський "вважається серед добровольців легендарною постаттю. Восени 2014 року він особисто вивів з оточення під Іловайськом близько чотирьохсот бійців - як членів добробатів, так і військовослужбовців лінійних частин. Серед врятованих було і кілька десятків одеситів. Ніяких нагород за свій подвиг Камінський не отримав.
Автору цих рядків довелося особисто брати участь в двох рятувальних операціях, спланованих капітаном Жаком. Тоді ми вивели в розташування українських військ "донбасівців" Юрія Савелло і Зазу Інасарідзе (позивні Іспанець і Мандрівник). Іншим разом був врятований боєць Ігор "Брокер" Гевко ".

"Під час активної фази бойових дій під Іловайськ капітан Жак, який командував тоді другий штурмовий ротою "Донбасу", брав участь у спробі прорвати ззовні кільце оточення. Очевидцем цього епізоду став автор книги "Иловайский щоденник", боєць батальйону "Дніпро-1" Роман Зіненко ", - повідомив журналіст видання.

Після того, як "Донбас" був переданий Нацгвардії, капітан Віктор Камінський підписав контракт зі Збройними силами України.

Зараз він служить у морській піхоті Військово-морських сил України.

Всі новини Одеси читайте на Depo.Одеса

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme