Порошенко з Меркель говорили про залучення США до переговорів щодо Донбасу

Президент Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили шляхи залучення США до врегулювання ситуації на Донбасі

Про це сказав заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв в ефірі "5 каналу", передає Depo.ua з посиланням на "112 Україна".

"Ми обговорювали питання, пов'язані з тим, яким чином залучити американську сторону до вирішення ситуації на Донбасі ", - сказав він.

Єлісєєв зазначив, що візит Порошенка в Німеччину здійснено на тлі останніх активних міжнародних контактів керівництва Європейського Союзу, зокрема керівництва Німеччини, Франції, Великобританії з новою американською адміністрацією президента Дональда Трампа, а також напередодні підготовки до неформального саміту ЄС 3 лютого і на тлі загострення ситуації на Донбасі.

На зустрічі Порошенка з Меркель, за його словами, мова йшла про прогрес у виконанні досягнутих в Мінську домовленостей, плані заходів щодо їх реалізації ("дорожньої карти"), переговорах в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція, Росія).

"Ключова позиція, за якою ми домовилися з німецьким керівництвом, за що ми вдячні, що нічого без України про Україну, що ніяких переговорів або домовленостей без участі України не повинно бути. Цю позицію чітко підтримали", - відповів він на питання про те, чи вдалося досягти домовленості про способи залучення нової Адміністрації США до вирішення ситуації на Донбасі.

Заступник глави Адміністрації також додав, що в ході переговорів була підтверджена позиція щодо необхідності збереження санкцій проти Росії до повного виконання нею "мінських домовленостей" і відновлення територіальної цілісності України.

Він також додав, що українська сторона продовжує працювати з німецької та французької над переконанням Росії виконувати "мінські домовленості", а також над пошуком шляхів залучення американської сторони до врегулювання ситуації в Україні.

Нагадаємо, що Авдіївка через обстріли терористів залишилася без електроенергії і тепла.

Президент доручив терміново скликати Тристоронню контактну групу через ситуацію в Авдіївці. Через події в Авдіївці Порошенко достроково завершив свій візит в Німеччину, терміново повернувшись до України.

За два останні дні, 29 і 30 січня, внаслідок ескалації конфлікту на Донбасі загинули восьмеро українських військових. Ще 26 отримали поранення.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme