Наступ під Донецьком. ЗСУ відбили важливі опорники терористів (КАРТА)

ЗСУ повільно, з боями, просуваються вперед під Донецьком

Наступ під Донецьком. ЗСУ відбили важлив…

Останні три дні на фронті відрізняються вкрай жорстокими артилерійськими перестрілками, які в кількох місцях переростають в прямі зіткнення. Війна постійно набирає обертів, погрожуючи перетворитися в весняну кампанію 2017 року.

Зараз вже цілком очевидно, що рано вранці 29 січня, у відповідь на атаку супротивника, в напрямку Донецької фільтрувальної станції, з метою відкинути лінію протистояння якогомога далі, підрозділи 72-ї окремої механізованої бригади провели контрнаступ відразу на декількох напрямках, що було для противника цілковитою несподіванкою.

Якщо про бої в районі ДФС вже відомо досить багато, то про два інші удари, які теж були напрочуд вдалими, говорять не так багато.

Отже, другий удар було нанесено в загальному напрямку на блок-пост бойовиків на дорожній розв'язці трас Е-50 Донецьк - Горлівка та траси Н-20 - в просторіччі "Ясинуватський блокпост". Тут опір супротивника, судячи з усього, був досить слабким, і несподівано для нас було здано ключову позицію - за розв'язкою. Чому так вийшло, наразі не ясно, але цей "опорник" розташовано в стратегічно важливому місці і він відігравав важливу роль в боях за Аеропорт взимку 2015 року. Мабуть, з його втратою було пов'язано і серйозне загострення, з застосуванням навіть "Градів" з житлової забудови. Є відомості, що бойовикам поставлено задачу повернути його за всяку ціну, незважаючи на втрати. Хоча, з іншого боку, його винесено в напрямку позицій супротивника і утримування його нами буде складним і пов'язане з великими втратами.

Тоді ж бойовики втратили і другий важливий блок-пост, який контролював "зеленку" на околиці Авдіївки. Взяття цих опорників відкриває широкі можливості для маневру силами і засобами. І чисто теоретично може перерости до подальшого просування ВСУ в напрямку як Донецька, так і Ясинуватої.

Втрата відразу двох таких пунктів викликала паніку як серед бойовиків, так і серед цивільного населення. Донецьком та околицями поповзли чутки, одна жахливіша за іншу. Деякі "списали" Яковлівку, інші пішли далі і побачили українську армію вже поблизу Донецька - в Путилівському районі. Останнє - взагалі з області фантастики і можливе лише в разі звільнення Яковлівки або Спартака. І там і там бойовики за два роки спорудили потужні блок-пости і сконцентрували велику кількість живої сили. Тим більше, що бої в міській забудові призвели б до серйозних боїв з набагато більш серйозними втратами і непередбачуваними результатами.

На сьогодні повідомлень про те, що супротивник зміг контратакувати на цій ділянці немає, і є дуже висока ймовірність, що ці блок-пости нині утримуються нашими бійцями. Однак варто повторитися, що це тільки одна з версій розвитку подій, загальна картина буде уточнюватися з появою додаткових як фото, так і відео матеріалів з обох сторін.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme