Гра на пониження: Які клуби побували в шкірі "Дніпра" і де вони зараз

"Дніпро" не виплатив борги колишнім футболістам та тренерам і сьогодні ФІФА винесе вердикт українському клубу

Гра на пониження: Які клуби побували в ш…

Перспективи не оптимістичні – "Дніпро", швидше за все, виключать з Прем'єр-ліги.

Depo.Сектор вирішив нагадати гучні скандали, коли футбольні клуби поплатилися за порушення закону і борги.

У 2012 році прийняли рішення, що легендарний "Рейнджерс" продовжить свої виступи в четвертому за силою Шотландському дивізіоні. Сказати, що це був шок для вболівальників 54-разовго чемпіона Шотландії – не сказати нічого. Знаменитий клуб не зумів розрахуватися з податками і боргами, які в загальному склали більше, ніж 100 мільйонів євро. Після фінансового краху ходили чутки, що клуб може припинити існування та новий власник Чарльз Грін вдихнув нове життя в команду. В кінці сезону 2014/15 "Рейнджерс" програв стикові матчі за право виходу в прем'єр-лігу "Мотеруеллу", але в наступному сезоні таки забезпечив собі путівку в Прем'єр-лігу і зараз глядачі знову можуть насолоджуватися дербі Old Firm.

У 2013 році один з найпопулярніших клубів Греції АЕК вперше в своїй історії вилетів у нижчий дивізіон. Команда потрапила у складну фінансову ситуацію і протягом сезону міняла тренерів і змінила президента. Дисциплінарний комітет Суперліги за фінансові гріхи покарав АЕК зняттям очок, які в підсумку й стали вирішальними і не дозволили клубу залишитись в еліті. Ситуація з фінансами була настільки серйозною, що клуб з власної ініціативи вирішив опуститись в ще нижчий дивізіон – третій. Проте, кожного сезону афінський клуб піднімався по сходинці вверх і вже через два роки повернувся в Суперлігу і завоював бронзу.

Важко знайти вболівальника, який не захоплювався грою "Лідса" на початку 2000-х. У ті часи клуб наробив чимало галасу як в Англії, так і в Європі, проте казка несподівано закінчилась. Клуб жив на кредити, через що був змушений розпродати зірок, стадіон і навіть тренувальну базу. Але навіть такі кроки не врятували команду. Клуб повинні були виключити з професіональних турнірів, але новому керівнику Кен Бейтсу вдалося врятувати команду. Після цього команда перейшла в руки італійцю Массімо Челліно, якого через жорстку політику і войовничий характер недолюблюють і в "Лідсі", і загалом в Англії. Тим не менше, клуб продовжує існування і зараз займає 4 сходинку в Чемпіоншипі, маючи хороші шанси повернутись в Прем'єр-лігу.

Легендарна "Парма" - спражній рекордсмен у фінансових невдачах. Якщо в 2004 році команда після краху спонсора зуміла залишитись у вищому дивізіоні, то в 2015-му справи пармезанців були гіршими. Гравцям не платили зарплати, а згодом ситуація переросла у катастрофу – на базі навіть почали виключати світло і воду. Не дивно, що в 2015 році "Парма" припинила існування. Влітку того ж року команду відновили кілька місцевих підприємців. Зараз "Парма" виступає в Серії D і, звичайно, її мета знову зійти на вершину італійського футболу.

В 2006 році в італійській пресі вдалося роздобути матеріал, який назавжди змінив долю "Ювентуса" і ще кількох провідних італійських клубів. Йдеться про оприлюднення розмов, де генеральний директор туринців Лучано Моджі виходив на футбольних функціонерів і домовлявся про призначення на матчі "старої синьйори" потрібних йому рефері. Іншими словами – розігрувалися договірні матчі.

"Ювентус" покарали пониження у Серію Б з "бонусом" у мінус 30 очок. І, найголовніше, "Юве" позбавили двох чемпіонських титулів. Після апеляції туринцям вдалося звести покарання до мінус 9 очок. Під санкції потрапили також "Мілан", "Фіорентина", "Лаціо" та "Реджина", які також брали участь в брудних іграх. Порівняно з "Ювентусом", всі вони відбулись легким переляком – з них були зняті очки, але вони залишились у Серії А.

Зрозуміло, в такій ситуації, "Ювентус" почали масово покидати футболісти, але залишились патріоти клубу на чолі з Джанлуїджі Буффоном та Алессандро Дель П'єро, які вже в наступному сезоні допомогли своєму клубу повернувся в Серію А, де зараз йому фактично нема рівних.

Як в майбутньому складеться доля "Дніпра" невідомо. Можливо, він також повстане з попелу і поверне собі колишню славу, але це вже зовсім інша історія.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme