Експертиза підтвердила: Валенса працював на комуністичну Службу безпеки Польщі

Графологічна експертиза досьє таємного співробітника "Болєка" підтверджує співпрацю Валенси зі СБ

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Польське радіо".

Оприлюднена Інститутом національної пам'яті експертиза у справі папки таємного співробітника "Болєка" підтверджує співпрацю Лєха Валенси зі Службою безпеки комуністичної Польщі. До такого висновку, про що під час-прес-конференції повідомили в Інституті нацпам'яті Польщі, прийшов Інститут судової експертизи ім. Яна Зіна у Кракові. Експерти вважають, що почерк "Болєка" такий самий, як почерк Лєха Валенси.

"Висновок судових експертів свідчить про те, що від руки написане зобов'язання про співпрацю з Службою безпеки від 21 грудня 1970 року було повністю написане Лєхом Валенсою. 17 рукописних квитанцій про отримання грошей за надання співробітникам Служби безпеки інформації були написані саме Лєхом Валенсою", - заявив прокурор Анджей Позорський, голова Комісії з розслідування злочинів проти польського народу Інституту нацпам'яті. Він додав, що видана оцінка є комплексною, чіткою та повною, а її висновки - однозначні і такі, що не залишають сумнівів.

Квитанції датовані з січня 1971 року до червня 1974 року. Їхня загальна сума склала 11,7 тис. злотих. Експерти встановили, що Лєх Валенса в цілому написав і підписав 29 доносів. Ще 11 доносів він написав, але не підписав. У 6 з тих 11 випадків підпис "Болєк" поставили співробітники. Один донос Лєх Валенса не писав, але підписав документ з кожного боку. Тільки один донос, як ствердили експерти, не був ані написаний, ані підписаний першим лідером "Солідарності".

Нагадаємо, що Інститут національної пам'яті відкрив архіви, що стосувалися Валенси, рік тому, а затримка із висновком у 2,5 місяці (попередньо обіцяли, що результати будуть готові 15 листопада) викликана великим об'ємом документів, які треба було обробити.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme