Ціною власного життя: Миколаївці згадали подвиг льотчиків, які врятували село 56 років тому

У бомбардувальника ТУ-16, що вилетів з аеропорту Кульбакіне, відмовив двигун: на кону були долі сотень людей

Ціною власного життя: Миколаївці згадали…

Миколаївці у соцмережах згадали подвиг екіпажу льотчиків, які 56 років тому врятували село Полігон ціною власного життя. Історію героїв у "Фейсбуці" розповів Юрій Решетник, повідомляє Depo.Миколаїв.

31 січня 1961 року о 16:45 під час зльоту з аеродрому Кульбакіне у бомбардувальника ТУ-16 відмовив двигун через загоряння. Внизу було мирне село Полігон, під траєкторією до місця падіння перебували школа і сад, житлові будинки. "Командир корабля наказав екіпажу стрибати - всі відмовилися. Виштовхнули тільки одного, наймолодшого, Євгена Гудима, щоб розповів, як все сталося. Але через низьку висоту він отримав політравми та через 1,5 року помер", - нагадує Решетник.

Льотчики вирішили залишатися з командиром до кінця і спробувати відвести вірну смерть сотень мирних громадян: "Неймовірними зусиллями відвели палаючий літак за село і впали в декількох десятках метрів за залізницею, яка прийняла на себе вибухову хвилю. У підсумку всі загинули. Глибина воронки від вибуху була близько дев'яти метрів, але населений пункт врятували", - додав миколаївець.

Братська могила героїв - командира екіпажу підполковника Олега Горинова, капітана, оператора-інструктора Миколи Лобанова, капітана, начальника ВОС Гарольда Новикова, майора, штурмана Юрія Скородумова, капітана, начальник зв'язку ескадрильї Миколи Цуранова, старшого лейтенанта, правого льотчика Євгена Гудима - розташована на старому кладовищі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme