Бої в Авдіївці: ЗСУ тримають промзону, а місто на межі катастрофи

Протягом вихідних у зоні АТО дещо змістились акценти і звання найбільш гарячої точки лінії фронту перейшло до Авдіївки, при цьому саме місто опинилося в кроці від замерзання

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Бої в Авдіївці: ЗСУ тримають промзону, а…

Depo.ua продовжує тримати читачів в курсі ситуації на Авдіївському напрямку, де останніми днями йдуть найбільш гарячі бої за промзону. Якою була ситуація в цьому секторі на вихідних – ми описували вчора у окремому матеріалі. Можна одразу зазначити, що з того часу вона значно ускладнилась.

Внаслідок боїв, ще на вихідних Авдіївка частково залишилась без електроенергії. Люди списувались у соцмережах і ходили один до одного (кому пощастило більше), а також до тих, у кого є генератори, заряджати хоча б мобільні телефони. Але ввечері 30 січня, коли на вулиці стояв майже 20-ти градусний мороз, бойовики перебили останню з чотирьох ліній електропередач, яка живила Авдіївський коксохім та фільтрувальну станцію. Внаслідок цього місто залишилося не тільки без електроенергії, але й без тепла і води.

Взагалі, Авдіївка – це місто, якому відверто не пощастило з самого початку спроб мирного врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі. В квітні 2014 року вона опинилась під контролем проросійських сепаратистів, але 28 липня того ж року була звільнена українськими військами у ході антитерористичної операції. Однак, далі на схід українській армії просунутись тоді не вдалося і внаслідок Мінських домовленостей Авдіївка опинилась частково (житлова частина) під контролем України, а частково (промислова зона) у так званій "сірій зоні".

Близькість до лінії фронту весь час тримала місто ї її жителів у напрузі. Ускладнювало ситуацію те, що забезпечення міста водою і електроенергією здійснювалось з підконтрольної бойовикам території.

На початок війни населення міста складало 35 тисяч людей, але за останніми даними голови поліції Донеччини В'ячеслава Аброськіна, в Авдіївці наразі проживає 25 тисяч. Можна собі лише уявити всі масштаби катастрофи, якщо в системі опалення замерзне вода і потріскають труби…

Ситуація ускладнюється тим, що досі ведуться бойові дії і вислати ремонтників на відновлення ліній електропередач неможливо, а фільтрувальна станція взагалі знаходиться на підконтрольній терористам території. Коли ж бойовики припинять обстріли – невідомо. На жаль, в даній ситуації час грає проти української сторони. Діяти треба швидко і або вибивати бойовиків з їх позицій силою, та брати під свій контроль Донецьку фільтрувальну станцію (ДФС) та лінії електропередач з подальшим їх відновленням, або знову йти на переговори з терористами і домовлятись про припинення вогню, зокрема за участі ОБСЄ. В будь-якому разі діяти потрібно швидко і рішуче.

А на додачу до побутового колапсу місто ще й тимчасово втратило основне бюджетоформуюче підприємство – Авдіївський коксохімічний завод. Це найбільше у Європі коксохімічне підприємство, яке випускає 31 вид продукції, основним з яких є кокс для металургії. Це підприємство з групи СКМ бізнесмена Рината Ахметова, яке виробляє, за деякими даними, близько 40% (за іншими – 21%) українського коксу, внаслідок знеструмлення призупинило свою роботу і за словами його директора Муси Магометова готується до консервації виробництва.

Остання інформація повинна особливо бентежити, тому що вона недвозначно натякає на тривалу перерву у роботі заводу. Враховуючи те, що даний завод належить донеччанину Ахметову, якому приписують як бізнесові, так і політичні зв'язки по той бік лінії розмежування, топ-менеджмент заводу цілком може мати як мінімум інформацію про наміри бойовиків, тому знає до чого треба готуватись.

Тут також варто зробити неліричний відступ. За дивним збігом обставин "Авдіївський колапс" і зупинка найбільшого коксохімічного підприємства країни співпала в часі з блокадою окупованих територій, що суттєво ускладнило потоки вугілля з "ДНР" і "ЛНР", а у найближчій перспективі взагалі загрожує перекриттю цим потокам. Як відомо, поставки вугілля з тимчасово окупованих територій для своїх теплових електростанцій здійснює компанія ДТЕК, яка також належить Ринату Ахметову, причому робить це цілком законно.

Не хотілось би думати, що вся ця ситуація з Авдівкою розгортається у відповідь на блокування поставко вугілля з "Л-ДНР" та з метою тиску бойовиків на українську владу… Мовляв, через обстріли бойовиків довелося зупинити великий коксохімічний завод, тому без поставок антрациту з "Л-ДНР" Україні не обійтись.

Нагадаємо, що ще півроку-рік тому існування так званих "сірих схем", за якими Україна змушена була купувати вугілля у самопроголошених терористичних "республік" Донбасу, було життєвою необхідністю для нашої держави – інакше міг настати енергетичний колапс. Однак, паралельним курсом українська влада шукала та пропрацьовувала альтернативні джерела постачання твердого палива для ТЕС і досягла в цьому таких успіхів, що починаючи з серпня 2016-го року змогла майже повністю відмовитись від вугілля з тимчасово окупованих територій.

Це призвело до падіння фінансових надходжень до бюджетів самопроголошених республік, що на фоні скорочення їх фінансування Росією поставило як "ДНР", так і "ЛНР" на межу виживання. І ось, схоже, терористи знайшли спосіб поправити своє матеріальне становище, змусивши Україну посеред зими під час суворих морозів по-перше, вжити заходів щодо зняття блокади, а по-друге, відновити закупку вугілля у самопроголошених республік.

Ще один неприємний момент: зупинка Авдіївського коксохіму може боляче вдарити по іншому прифронтовому місті – Маріуполю. Як відомо, бюджетоформуючими підприємствами в Маріуполі є два металургійних гіганта (ММК імені Ілліча і Азовмаш – обидва належать Ахметову), які використовують у якості сировини кокс… Тому у разі зупинки Авдіївського коксохіму Маріуполь як мінімум отримує купу проблем, а як максимум – потрапляє у залежність від поставок вугілля високих марок з "ДНР".

А тим часом, як повідомляють у соцмережах самі жителі Авдіївки, у них станом на вчорашній вечір були відсутні елетроенергія, опалення і вода. Разом з тим, станом на вчорашній вечір саме місто майже не постраждало від обстрілів бойовиками – основний удар на себе прийняли українські військові у промзоні на сході міста. Однак вже сьогодні вранці терористи накрили місто "Градами", причому житлову його частину.

"Як повідомляють з Донецька, люди бачили, що стріляли з чотирьох різних точок, з чотирьох різних установок. Випустили (снаряди) по старій частині міста. Місто горить. Є жертви серед мирного населення" – повідомила прес-офіцер 72-ї ОМБР ВСУ Олена Мокренчук.

При цьому бажання терористичних ватажків та їх кураторів вибити українські війська з "промки" настільки велике, що для досягнення мети не жаліють сил та засобів – за деякими даними на цьому напрямку вже полягло кілька сотень бойовиків. Щоправда, є втрати і з боку України – троє загинуло і 20 поранено лише за останню добу.

До речі, два роки тому, в січні 2015 року місто вже було в аналогічній ситуації. Тоді 21 січня терористи почали арт обстріл міста, внаслідок чого воно опинилось без електрики, води і тепла. Наступної доби бойовики продовжили обстріл, з систем залпового вогню "Град" цілеспрямовано обстрілюючи житлові будинки. Відбити атаку бойовиків тоді вдалося лише 26 січня, відкинувши їх до Горлівки та Донецька. На щастя, найгіршого – замерзання води в системі опалення і руйнування труб тоді вдалося уникнути, але не в останню чергу завдяки незначним морозам.

Як буде вирішуватись ситуація цього разу – наразі невідомо. Але відомо, що план порятунку Авдіївки розробляється на найвищому державному рівні. Також відомо, що президент України Петро Порошенко доручив українським дипломатам проінформувати про надзвичайну ситуацію в Авдіївці через обстріли бойовиків Раду безпеки ООН і ОБСЄ, а також терміново ініціювати скликання надзвичайного засідання Тристоронньої контактної групи в будь-якому режимі, і навіть в режимі відеоконференції. Нагадаємо, що наступна зустріч Тристоронньої контактної групи у Мінську була запланована на 1 лютого…

А поки міжнародна спільнота готується висловити своє глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася (глава ОБСЄ Себастьян Курц вже зробив це напередодні ввечері і з відчуттям виконаного обов'язку пішов спати), температура повітря в Авдіївці сягнула 22 градуси нижче нуля і люди ризикують замерзнути в прямому значенні цього слова.

Станом на сьогоднішній ранок Авдіївка рятується за рахунок запущеного пізно ввечері на Авдіївському коксохімі потужного газового генератора для забезпечення циркуляції в системі теплопостачання для запобігання розморожування системи. Інформація про тепло почала надходити пізно вночі від волонтерів, а сьогодні вранці її підтвердив голова Донецької ОДА, керівник обласної ВЦА Павло Жебрівський.

"На сьогоднішній день в домівках температура в районі 16 градусів. У батареях підтримується температура від 30 до 40 градусів. Зараз забезпечили циркуляцію води і Авдіївський коксохім розігріває одну батарею для того, щоб продовжувати забезпечувати температуру батарей до 30-35 градусів" – сказав він.

Однак, всі ці заходи носять тимчасовий характер і лише підтримують життєдіяльність міста за крок до повного колапсу. Як буде вирішуватись проблема на глобальному рівні, повторимось, наразі невідомо. У місті оголосили надзвичайний стан.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme