UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як у Вінниці переселенці знаходять душевну гармонію через музику та спів

Учасники проекту переконані, що завдяки традиційним українським пісням очищуються душі

Як у Вінниці переселенці знаходять душев…

Щонеділі о 15:00 у бібліотеці-філії №1, що на проспекті Михайла Коцюбинського, 49, проходять заходи в рамках реалізації проекту "Через музику до порозуміння та гармонії", передає кореспондент Depo.Вінниця.

В читальній залі бібліотеки-філії № 1 недільного дня майже нікого немає, але в назначений час сюди, у розмальовану кримськотатарським орнаментом читальню приходять жінки різного віку, багато хто з дітьми. Працівники бібліотеки гріють чай та виставляють стільці у коло – так починається зустріч проекту "Через музику до порозуміння та гармонії". Це громадська ініціатива Оксани Романюк, Олени Тараненко та Олени Ткаченко, що триватиме у нашому місті до квітня в рамках проекту "ВПО та громади" ГО "Вісь" разом з Українським Жіночим фондом за підтримки фонду Ч. С. Мотта.

Мета – покращення психологічного, емоційного стану внутрішньо переміщених людей та інтеграція їх у життя місцевої громади через організацію змістовного дозвілля. Хто з жінок вінничанки, а хто змушений був покинути свої домівки через події на Сході України, не питають. Жінки спілкуються, діти знаходять собі розваги та пригощаються печивом.

З невеликим запізненням в двері приміщення яскравим виром влітають кілька жінок у народному вбранні. Найяскравіша з них – музична наставниця зустрічі, Юлія Власюк – представниця ГО "Етномайстерня Коло", співачка, фольклористка, викладачка народного вокалу Вінницького училища культури і мистецтв імені Миколи Леонтовича, керівник фольклорного гурту "Мокоша". Вона приносить музичні інструменти – бубони, тріщали, свищики, тощо. Потім кожен отримує аркуші зі словами пісень і всі починають співати як уміють – хор виходить злагоджений, завдяки майстриням.

Співають пісень, що походять з різних куточків України. Пісні переважно жартівливі, веселі. Діти бавляться тріщалками та дзвенять бубонами. Магія колективного співу, злиття в єдиному унісоні, справляє містичне враження на самих виконавиць. Співанням традиційних українських пісень очищуються душі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme