Як параболічна антена під Харковом у 1971 році налякала ЦРУ

Під Харковом у 1971 році американці виявили найбільшу з відомих на території СРСР параболічну антену

Як параболічна антена під Харковом у 197…

Як передає Depo.Харків, про це йдеться в опублікованих розсекречених документах Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Сполучених Штатів Америки про Харків 1960-80-х років.

Про виявлення найбільшої відомої на той час у СРСР параболічної антени, яка знаходилася під Харковом, йдеться у звіті американського фотоінтерпретаційного центру при ЦРУ за липень 1971 року.

Згідно документа, антена знаходилася на відстані 18 навігаційних миль південніше Харкова за координатами (49-41-22 N, 036-16-56 Е). Предмет іменується в документах ЦРУ "Харківський, можливо, радіоастрономічний об'єкт".

У доповіді зазначається, що горизонтальна антена унікальна своєю восьмикутною поверхнею. Кожна сторона восьмикутної поверхні рефлектора має значну довжину (розмір досі зашифрований).

Автори звіту роблять припущення щодо конструкції антени, однак не можуть точно визначити її особливості. Поблизу антени розташовані п'ять будівель обслуговування та один п'єдестал.

Однак, вказані у звіті координати є точними координатами одноповерхового будинку в Харкові на вулиці Євгена Котляра, 16, що поблизу Південного вокзалу. Станом на червень 1971 року ця територія була в межах міста Харкова.

Крім того, ані за координатами, ані за відстанню від Харкова, ані за типом антени під описання не підпадають відомі сьогодні база Інституту іоносфери та прилади Чугуївської спостережної станції Науково-дослідного інституту астрономії ХНУ імені Каразіна (село Гракове).

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme