В Сумах відкрили пам'ятну дошку на честь героїв Крут

Меморіальний знак встановили на одному із будинків одноіменної вулиці

В Сумах відкрили пам'ятну дошку на…

З нагоди 99-ої річниці бою під Крутами відбулося відкриття пам'ятної дошки Героям, які у 1918 році віддали своє життя за Незалежну Україну, пише Depo.Суми з посиланням на департамент комунікацій сумської міськради.

Відтепер по вул. Героїв Крут, яка раніше мала назву вул. Черепіна, на стіні будинку № 36 з'явився пам'ятний знак на честь мужніх та незламних ще зовсім юних українців – борців за вільну Україну.

Разом із мешканцями цього мікрорайону до урочистої церемонії долучилися представники влади, а також вихованці Державного ліцей-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою "Кадетський корпус" імені І.Г. Харитоненка.

Хлопці, які нині опановують ази військової майстерності, є однолітками тих юнаків, які у 1918 році рішуче стали супроти Червоної більшовицької навали.

Тримаючи у руках листівки з написом "Пам'ятай про Крути", кадети заприсяглися бути опорою та підтримкою своїй державі, захищати її цілісність та бути гідними пам'яті таких же молодих хлопців, як вони самі, полеглих майже 100 років тому.

Довідково: 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів до останнього змагалися у нерівному бою із тисячною більшовицькою армією. Мета була одна – не дати загарбати рідну землю. Після п'яти годин бою, у полон потрапили 27 юнаків, яких згодом розстріляли. Того ж року їх тіла було перевезено до Києва та перепоховано на Аскольдовій могилі. Тривалий час про звитяжний подвиг молодих захисників ніхто не згадував, а за часів радянської влади їх могили взагалі були зруйновані.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Суми

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme