У Польщі оприлюднили базу даних наглядачів Освенцима


Інститут національної пам'яті Польщі опублікував базу даних наглядачів концтабору Освенцим (Аушвіц-Біркенау)

У базу даних увійшли 9686 людей, які працювали в концтаборі з моменту його заснування до ліквідації, повідомляє Depo.ua з посиланням на Polskie Radio.

Про кожного наглядача зібрана вся доступна інформація, включаючи дату і місце народження, термін служби і службовий номер, і, в деяких випадках, фотографії.

У разі, якщо фігуранта списку судили після війни, представлені документи судового розгляду. Однак, як відзначають в Інституті національної пам'яті, із співробітників SS, що служили в Освенцімі, лише 12 відсотків були засуджені. Передбачається, що кілька десятків колишніх наглядачів досі живі.

База даних наглядачів Освенцима буде доступна в мережі.

"Сьогодні історичний день і це тільки початок великого проекту. Ми почали з Освенцима, але потім плануємо розширити базу даних на (наглядачів) інших таборів смерті", - сказав голова Інституту національної пам'яті Ярослав Шарек.

Довідка: Концентраційний табір Освенцим діяв на території Польщі з 1940 по 1945 роки. Точних даних про кількість загиблих в Освенцімі немає, так як всі документи концтабору були знищені.

За оцінками польської влади, оприлюдненими до 70-річчя закінчення Другої світової війни, в Освенцімі загинули 1,1 мільйон чоловік, у тому числі 960 тисяч євреїв. Меморіальний музей Голокосту у США оцінює число загиблих в Освенцімі євреїв приблизно в мільйон чоловік.

Освенцим вважається головним символом Голокосту. День звільнення цього табору - 27 грудень 1945 року - відзначається як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme