Чому закарпатські газдині щонеділі готують курячу поливку

Поливка входить у Сімку всесвітньо відомих угорських страв, що вважаються культурною спадщиною Угорщини

Чому закарпатські газдині щонеділі готую…

Який закарпатський недільний обід без поливки? Король Франції Генрі IV під час своєї коронації в 1589 році сказав історичну фразу, яка актуальна для закарпатців і по сьогоднішній день: "Я бажаю, аби кожен селянин щонеділі мав можливість зварити у своєму горщику курча", пише Depo.Закарпаття з посиланням на Колибу.

Бажання короля, як це водиться, перетворилося у звичай, який потім розповсюдився усією Європою, оскільки Франція у ті часи була законодавицею кулінарної моди. Дійшов він і до Закарпаття. З тих часів куряча поливка для закарпатців – страва свята. З неї починається будь-який традиційний сімейній обід (особливо, звісно, обід недільного дня). Без поливки також не обходитися жодне весілля чи сімейне торжество. Існує легенда про те, як було відкрито рецепт приготування курячої поливки. Циган украв у пана курку і, аби її не знайшли, вкинув у горщик з окропом, коли втікав через панську літню кухню. В горщику саме варилася цибуля, прянощі та морква. Злодія швидко впіймали і доставили на панський суд разом з доказами – горщиком і куркою. Відчувши чарівливий аромат, який линув від так несподівано приготованої страви, пан вирішив покуштувати її. Куряча поливка так сподобалася правителеві, що він негайно пробачив цигана. З тих пір рецепт поливки розповсюдився усім світом. Закарпаття з часів Австро-Угорщини цю всесвітньо відому Сімку вважає також частиною власної культурної спадщини.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme