На Росії хочуть повернути собі Вільнюс

У Литві своєю чергою заявили, що Росія втратила право на Калінінград після анексії Криму

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на ТСН.

У Литві хочуть повернути Калінінградську область, яка наразі входить до складу Росії. Про це заявив депутат Сейму, голова партії "Зелених" Литви Лінас Бальсис, пише Baltnews.

"Анексія Криму показала, що післявоєнному порядку в Європі приходить кінець. Тому що Росія порушила правило непорушності кордонів. Калінінград не був у Потсдамі або Гельсінкі відданий Росії в довічне користування... Було сказано: віддаємо під адміністрацію СРСР, допоки в Європі не буде підписано остаточний мирний договір", - зазначив він.

За словами Бальсиса, після анексії Криму Росія втратила право на Калінінградську область, тому тепер потрібно вирішити питання щодо державної приналежності земель колишньої Східної Пруссії.

Своєю чергою перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації Росії Володимир Джабаров запропонував литовському колезі у відповідь подумати про повернення РФ Вільнюського краю, пише РИА "Новости".

"Слабо повернути Росії Вільнюський край? Нехай повернуть спочатку те, що отримали від радянської влади", - заявив він, нагадавши, що район Вільно, в центрі якого розташована сучасна литовська столиця, "ніколи не належав Литві".

Також він зауважив, що до 1917 року Вільно входив до складу Російської імперії, у 1920-1939 роках перебував у складі Польщі, а до складу Литовської РСР був включений після Другої Світової війни.

Водночас коментуючи окупацію Криму, Джабаров запевнив, що півострів став російським регіоном за підсумками так званого референдуму, проведеного у 2014 році, коли за возз'єднання з Росією нібито проголосували понад 95% кримчан. Натомість світова спільнота, включаючи Євросоюз, не визнала підсумки референдуму, назвавши його невільним.

Нагадаємо, що Путін вже заговорив про те, що Калінінград – це зовсім інша ситуація, ніж Крим, тому його чіпати не можна.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme