"Герої Крут зупинили московську орду": Порошенко і Гройсман звернулися до українців

Президент України Петро Порошенко звернувся до українців у зв'язку з Днем пам'яті Героїв Крут

"Герої Крут зупинили московську орду": П…

Текст звернення опублікований на сайті глави держави, передає Depo.ua.

"Сьогодні ми вшановуємо подвиг молодих українців - старшин та юнкерів Першої Київської юнацької школи ім. Б.Хмельницького, бійців Помічного студентського куреня Січових стрільців - студентів київських вищих навчальних закладів та гімназистів старших класів. 29 січня 1918 року, невдовзі після проголошення незалежності Української Народної Республіки, вони на кілька днів зупинили просування на Київ московсько-більшовицької орди", - зазначив президент.

Він наголосив, що саме жертовність та самовідданість Героїв Крут дали змогу організовано евакуювати зі столиці центральні органи влади та відвести війська - тобто, зробити все можливе для швидкого повернення втрачених позицій. І головне - уряд молодої української держави отримав змогу підписати мирний договір з Німеччиною, що означало міжнародне визнання УНР і автоматично робило більшовиків окупантами території суверенної держави.

За словами Порошенка, нині Росія, яка марить імперськими амбіціями, не може змиритися з існуванням незалежної України. "Зараз, як і тоді, Росія розв'язала війну і заперечує свою агресію, намагаючись поширити у світі міф про внутрішній конфлікт в нашій державі", - наголосив він.

Президент також подякував ЗСУ, Нацгвардії, Держприкордонслужбі, СБУ за щоденну героїчну працю.

З аналогічним звернення до українців звернувся прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Сьогодні День бою під Крутами, день, коли українське майбутнє безстрашно виступили проти більшовицького терору. 300 київських студентів протистояли 5-тисячної більшовицької армії протягом 5 годин і ціною життя зупинили наступ ворога. Вклоняюся мужності юних героїв, які боролися за Україну", - написав прем'єр у Facebook.

З нагоди Дня пам'яті героїв Крут до українців звернувся і секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Вічна пам'ять і шану полеглим героям - героям ХХ століття та їх нащадкам - героям ХХІ століття! Щоб стати дійсно вільними, нам треба бути сильними. Сильними не тільки як країні, яка здатна себе захистити, але і бути сильними духом. Шлях здолає лише той, хто ним іде. День-у-день, крок за кроком ми повинні звільнити свою землю від російських агресорів. Це наш шлях, і ми пройдемо його до переможного кінця", - йдеться у зверненні Турчинова, опублікованому прес-службою Радбезу.

Нагадаємо, 29 січня в Україні вшановують пам'ять Героїв Крут.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme