UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Бій під Крутами став символом боротьби українців за свою державу, - Світлична

Бійці антитерористичної операції є гідними нащадками полеглих у 1918 році героїв Крут

Бій під Крутами став символом боротьби у…

Як передає Depo.Харків, на цьому у своєму зверненні з нагоди Дня пам'яті Героїв Крут наголосила голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

"Київські курсанти й гімназисти, молоді вояки Студентського куреня Українських січових стрільців – ці хлопці, Герої бою під Крутами, назавжди стали символом і прикладом для кожного українця, що боровся за свою державу. Історія бою під Крутами дає велику наснагу українцям сьогодні. Адже ми знову зіткнулися з тим самим ворогом. І, як і сто років тому, ми не втратили мужності й сили духу, не здалися перед обличчям потужного війська. Ті українські хлопці, які загинули в зоні АТО, є гідними нащадками Героїв Крут, адже своїм життям вони врятували життя України", - наголосила Світлична.

Голова Харківської ОДА підкреслила, що сьогодні Україна віддає шану не лише героям 1918 року, "але й усім мужнім українцям, які захищали й захищають нашу державу".

Довідка Depo.Харків. Бій під Крутами - бій, що відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції "Крути" поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом армії більшовиків під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова прийшлося не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш "Пам'яті тридцяти".

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme