UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Норвегії розповіли, як Росія завадила присудженню Порошенку Нобелівської премії миру

Росія намагалася перешкодити присудженню Нобелівської премії миру Петру Порошенко в 2015 році 

Поліцейська служба безпеки (ПСБ) Норвегії звинуватила Росію в залученні спецслужб для втручання в роботу Нобелівського комітету, повідомляє РБК-Україна з посилданням на телерадіокомпанію NRK, передає depo.ua.

Зазначено, що з метою дискредитувати можливого лауреата премії миру влітку 2015 року в інтернеті було оприлюднено лист за підписом спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана до повіреного у справах США в Норвегії.

У листі йшлося про те, що американські дипломати нібито отримали підтримку двох із п'яти членів Нобелівського комітету, однак президенту Порошенку "виключно важливо отримати гарантії" присудження нагороди. Тоді матеріали про лист опублікували деякі "проросійські сайти". Норвезька телерадіокомпанія зазначає, що посольство США і Верховна рада України спростували достовірність листів.

Через два тижні після публікації листа в офіс до секретаря комітету і директора Норвезького нобелівського інституту Улав Ньелстаду прийшли двоє представників посольства Росії.

За словами Ньелстада, це була "абсурдна" зустріч, після якої він звернувся в ПСБ. Співробітник Поліцейської служби безпеки країни Арне Хеугстейл заявив, що норвезькі спецслужби з'ясували, що "один із дипломатів, які прийшли на зустріч із Ньелстадом, був офіцером Служби зовнішньої розвідки Росії".

Цей візит, за його словами, був операцією з метою вплинути на рішення члена комітету.

Посольство Росії направило письмовий коментар NRK, в якому висловило незгоду з такими висновками. У коментарі наголошується, що спроба ПСБ виставити "рутинну дипломатичну роботу" операцією спецслужб представникам посольства "здається параноєю".

У посольстві також заявили, що "збір і аналіз інформації про зовнішню і внутрішню політику і обмін думками" є важливою частиною щоденної роботи дипломатів будь-якої країни.

"Зустрічі з представниками Нобелівського комітету, включаючи і згадану, містять саме такі цілі", - йдеться в коментарі російського посольства.

Списки номінантів на здобуття Нобелівської премії миру публікуються через 50 років, тому наразі невідомо чи був Порошенко серед кандидатів на її отримання.

Нагадаємо, у 2015 році Нобелівську премію миру отримав Квартет національного діалогу в Тунісі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme