UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Харкові встановлять пам'ятник ректору університету Каразіна

Харків'яни збирають кошти на спорудження пам'ятника письменнику та ректору університету Петру Гулаку-Артемовському

У Харкові встановлять пам'ятник рек…

Про це повідомили Depo.Харків у прес-службі Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

За відомостями прес-служби, 23 січня Вчена рада університету підтримала ініціативу спорудження скульптури. Пам'ятник видатному українському діячу освіти і культури, письменнику та перекладачу, одному із засновників нової української літератури, ректору Харківського університету (1841–1849) Петру Гулаку-Артемовському планують встановити біля головного корпусу університету.

"Наразі проект пам'ятника затверджено, обрано місце, де розташовуватиметься скульптура, відкритим залишається питання фінансування", - зазначив ректор Віль Бакіров.

Учена рада ухвалила рішення про створення спеціального органу, що здійснюватиме збір коштів на встановлення пам'ятника, - Громадського комітету.

Пам'ятник замовили в заслуженого діяча мистецтв України Олександра Рідного, архітектурну частину розробив головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький.

Довідка Depo.Харків. У 1817 році Гулак-Артемовський вступив до Харківського університету як вільний слухач словесного відділення. Згодом він почав викладати російську історію, географію і статистику. За тривалий час роботи в університеті письменник займав різні посади: від ординарного професора історії та географії до декана словесного відділення, а з 1841 року і до виходу у відставку - ректора Харківського університету.

Гулак-Артемовський був високоосвіченою людиною, цікавився просвітницькими ідеями, інтенсивно займався науковою роботою, відомий своєю перекладацькою діяльністю, зокрема перекладом творів Ж.-Ж. Руссо, Дж. Мільтона, К. Горація та інших класиків. Беззаперечною заслугою письменника є запровадження в українській літературі основи нової байки, формування перших зразків романтичної балади, загалом його літературна спадщина збагатила українську поетику і культуру художнього слова.

За наукову та викладацьку діяльність письменник був відзначений різноманітними нагородами, зокрема, його обрали членом Королівського товариства друзів науки у Варшаві, Московського товариства аматорів російської словесності та почесним членом Харківського університету (1855 рік).

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme