Перший блок ХАЕС готують до понадпроектної експлуатації

Енергоблок №1 Хмельницької АЕС буде шостим українським енергоблоком, термін експлуатації якого продовжать

Перший блок ХАЕС готують до понадпроектн…

На Хмельницькій АЕС відбулась нарада з використання досягнутого досвіду щодо продовження експлуатації енергоблоків АЕС під час підготовки першого енергоблока до понадпроектної експлуатації, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на Перспективу.

За словами директора з продовження експлуатації ДП "НАЕК" Енергоатом" Євгенія Шумкова, з 15 енергоблоків, які нині експлуатуються, п'ять вже отримали ліцензії на продовження строку служби, до 2020 року їх повинні отримати ще кілька мільйонників, серед яких і №1 ХАЕС.

Зараз це питання перебуває під особливим контролем.

"У підготовці до продовження терміну експлуатації важливий досвід колег з інших вітчизняних АЕС, які вже одержали ліцензію на експлуатацію енергоблоків після закінчення терміну їх експлуатації. Гарної оцінки заслужили дії спеціалісти Рівненської та Южноукраїнської АЕС, які причетні до реалізації основних заходів, що сприяли наданню дозволу на подальшу експлуатацію енергоблоків," - кажуть атомники.

Євгеній Шумков вказав на певні недоліки на ХАЕС, які потрібно усунути у найкоротші терміни.

Обговорювали й виконання робіт з оцінки технічного стану і визначення можливості продовження терміну експлуатації турбоустановки енергоблока №1, будівель і споруд, трубопроводів системи водопостачання відповідальних споживачів групи А, обладнання радіаційного контролю. Під особливим контролем знаходяться роботи з кваліфікації обладнання енергоблоків ХАЕС на вплив жорстких умов навколишнього середовища, а також сейсмічні впливи.

Крім цього, ведеться доопрацювання та узгодження основних документів, що визначають планові терміни завершення виконання робіт по ПСЕ енергоблока №1: рішення про здійснення заходів з продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ВП "Хмельницька АЕС"; програма підготовки енергоблока №1 ВП Хмельницька АЕС до експлуатації у понадпроектний термін; план ліцензування енергоблока №1 ВП "Хмельницька АЕС" для продовження експлуатації у понадпроектний термін. Виконується розробка технічних вимог та інші важливі заходи.

Довідково. Енергоблок №1 Хмельницької АЕС було введено в експлуатацію 22 грудня 1987 року, проектна дата закінчення терміну експлуатації 13 грудня 2018 року, тобто приблизно через два роки. У 2015 році експлуатуючою організацією прийнято рішення про підготовку до продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС. Обґрунтована тривалість додаткового строку експлуатації енергоблоків АЕС становить від 10 до 20 років і визначається за результатами виконання переоцінки безпеки в кожному конкретному випадку.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme