Вчені вперше схрестили людину та свиню і отримали майже 200 химер

Міжнародна команда дослідників вперше отримала ембріон, який є гібридом свині й людини

Експеримент описано в журналі Cell, передає Depo.ua з посиланням на Republic.

Вчені ввели стовбурові клітини людини в ембріони свині, які перебували на ранній стадії розвитку.

В результаті було отримано понад 2 тисяч гібридів, які підсадили в організм свиноматки. 186 ембріонів розвинулися в химери – організми, що складаються з генетично різнорідних клітин.

Присутність людських клітин в химері було незначним – приблизно одна з 10 тисяч клітин. Тим не менш, вони функціонували як частина єдиного цілого. Ембріонам з свині і людини дозволили розвиватися протягом 28 днів (цей термін відповідає першому триместру вагітності у свині), після чого їх видалили з тіла свиноматки.

"Це достатній термін, щоб зрозуміти, як змішуються клітини свині і людини, але недостатній, щоб спровокувати етичні суперечки з приводу дорослих тварин-химер", – заявив провідний автор експерименту Хуан-Карлос Исписуа Бельмонте, професор Інституту біологічних досліджень Солка, Каліфорнія, США.

Вчені сподіваються, що досліди із схрещування людських і свинячих клітин в майбутньому дозволять подібним чином вирощувати "ідеальні" органи для трансплантації, отримані з власних клітин реципієнта, які не матимуть ризику відторгнення після пересадки. Також експерименти в цій галузі можуть привести до безпечніших і ефективніших випробувань нових лікарських препаратів.

Перші химери мишей і щурів були створені десять років тому. Відтоді вченим не вдавалося схрестити людину з іншими великими тваринами, цьому заважає, зокрема, різна швидкість розвитку організмів: наприклад, вагітність у людей триває 9 місяців, у свиней – в середньому 112 днів.

Робота зі створення химер викликає великий суспільний резонанс і дебати про етичність. Через це Національні інститути здоров'я США (NIH) - провідне урядова установа, відповідальна за розробки в галузі медицини - відмовилися від фінансування таких експериментів у 2015 році. У серпні 2016 NIH запропонували зняти мораторій, але поки що цього не сталося. За словами Іспісуа Бельмонте, страх перед химерами має більше спільного з міфологією, ніж з реаліями суворо контрольованих наукових експериментів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme