В Україні заборонять "шампанське", "коньяк" і не тільки

Мінекономрозвитку удосконалює порядок правової охорони географічних зазначень

В Україні заборонять "шампанське", "конь…

Уряд підтримав розроблений Мінекономрозвитку проект закону у сфері охорони прав інтелектуальної власності. Законопроект визначає новий порядок правової охорони географічних зазначень, повідомляє Depo.Хмельницький за інформацією прес-служби міністерства.

За проектом закону, географічне зазначення – це географічне найменування місця (регіону або населеного пункту), з якого походить товар. Як правило, такий товар має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином географічним походження. При цьому хоча б один з етапів виробництва або переробки товару здійснюється на визначеній географічній території. Назви таких товарів захищаються законом у системах національного та міжнародного права.

"Створення системи контролю за походженням товарів є значним кроком в побудові системи захисту інтелектуальної власності в Україні. Виробник, який вкладає кошти в підвищення якості та розвиток бренду, повинен бути впевнений, що його товар захищений від підробок," – пояснює значення цього рішення заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Титарчук.

Всесвітньо відомими назвами, які захищені, зокрема, і правом ЄС є "шампанське" - ігристе вино, вироблене з винограду, який росте у французькому регіоні Шампань, або "коньяк" - бренді з білих сортів винограду, який виробляєтсья у французькому муніципалітеті Коньяк, регіон Нова Аквітанія.

Інші винороби, наприклад, з Італії чи інших французьких регіонів, не мають права виробляти товар під цими назвами.

Законопроект, запропонований Мінекономрозвитку, передбачає впровадження європейських умов та механізмів охорони географічних зазначень в Україні.

Так само українські виробники не зможуть виробляти сири "фета" чи "камамбер", напої "кальвадос" чи "чеське пиво".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme