Україна сама оновлює озброєння, поки чекає на рішення Трампа, - WSJ

Україна нарощує військове виробництво на танковому заводі часів СРСР неподалік лінії фронту війни проти агресивної Росії, поки чиновники в Києві гадають, що президенство Дональда Трампа буде означати для країни

Так пише Wall Street Journal, додаючи, що українські урядовці визнають життєву важливість підтримки США і інших союзників для того, щоб оновити армію до умов 21-го століття, тоді як українським солдатам доводиться стримувати бойовиків на Сході, передає Depo.ua з посиланням на DT.ua.

Але при цьому, в Києві сумніваються, що президент Дональд Трамп передасть йому сучасну високотехнологічну зброю, чого не зробив і його попередник Барак Обама.

"Кожного дня ми платимо за відсутність сучасних технологій життями наших війскових", - сказала український депутат і член комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони Ірина Фріз.

Видання пише, що прохання Києва були відкинуті через страхи союзників Америки, що передача зброї спровокує Москву до ще більшої агресії і ескалації. В цей же час, президент Петро Порошенко переконаний, що нова адміністрація продовжить підтримувати Україну. Член військового комітету НАТО генерал Петер Павел також переконаний, що зміни курсу щодо України з боку США не варто чекати. Він додав, що НАТО продовжує надавати Києву підтримку і допомагає реорганізувати і покращити Збройні сили.

Пентагон підготував план з посилення військової допомоги Україні. Чиновники у Вашингтоні вважаєють, що нова адміністрація може зберегти його.

Деякі ключові члени команди Трампа також виступають за посилення підтримки українців. Однак американські військові звертають увагу на заяви Трампа про пошуки нових відносин з Росією і ослаблення санкцій, які були запроваджені проти неї після окупації Криму і вторгнення в Донбас. На їхню думку, це може вказувати і на майбутні зміни у американському підході до війни в Україні.

А поки в політичному полі панує невизначеність, іскри летять з-під жала зварювальних апаратів у Харкові, де працівники танкового заводу намагаються відремонтувати старі танки, оснащуючи їх новими баштами, кращою бронею і покращуючи головну гармату для ефективнішої боротьби проти більш сучасного озброєння Росії.

"У нас немає іншого вибору. Нам доводиться робити це самостійно", - сказав виданню голова української місії в НАТО Єгор Божок.

Один з найбільших страхів українських генералів - відновлення російського танкового наступу. Тому Україна просила у США більш досконалі радари протиповітряної оборони і протитанкові ракетні системи Javelin.

Тим часом, американські військові хвалять українську програму відновлення танків, тоді як інструктори США тренують українських офіцерів.

"Кращий спосіб знищити танк - це постріл з іншого танка", - сказав командир американської армії у Європі генерал Бен Ходжес.

Він разом з іншими віськовими командирами США відвідав танковий завод у Харкові невдовзі після виборів, щоб оцінити, чи може він виробляти озброєння для української армії швидше. Американські військові кажуть, що були вражені тим, як Україна швидко використовує бойовий досвід у власних військово-технічних "ноу-хау".

"У нас чудові люди, у нас хороші технології. Але нам потрібні західні компанії і західні партнери для підвищення ефективності", - сказав директор "Укроборонпрому" Роман Романов.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme