На Росії декриміналізували побої в сім'ї

Державна дума Росії ухвалила в третьому, остаточному читанні закон про декриміналізацію побоїв щодо членів сім'ї та інших близьких осіб

Законопроект передбачає внесення змін до статті 116 Кримінального кодексу, згідно з якими "побої щодо близьких осіб" виключаються з числа злочинів і будуть віднесені до адміністративних правопорушень, передає Depo.ua.

Депутати вважають, що це усуне неоднозначне тлумачення положень Кримінального кодексу після ухвалення в липні 2016 року закону про відповідальність за побої щодо близьких осіб. Тоді громадськість неоднозначно сприйняла зміни, посилаючись на те, що сімейні побої стають більш небезпечним порушенням, ніж побої чужих людей, а також склалася ситуація, коли відповідальність за побої залежить від того, в яких стосунках перебувають люди, і саме близькі люди будуть притягатися до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що в колишній редакції Кримінального кодексу Росії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років або штрафу в 40 тисяч рублів за побої без нанесення шкоди для здоров'я щодо родичів.

Відповідний закон внесла до Держдуми заступник голови комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Олена Мізуліна. На її думку, колишня редакція статті 116 КК Росії предбачала, що поведінка членів сім'ї, наприклад, батьків, які застосували до дитини легкі виховні заходи у вигляді ляпанця, або конфліктуюче подружжя, є більш суспільно небезпечним, ніж поведінка сторонньої людини, яка завдала побої на вулиці.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme