Фонд гарантування радить поки не повертати борги "Михайлівському"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб радить позичальникам банку "Михайлівський", кредитні договори яких є у переуступленому портфелі, дочекатися остаточного рішення суду про те, кому належить право вимоги за кредитами

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО, передає Depo.ua.

"Договір факторингу між "Банком Михайлівський" та ФК "Плеяда" від 19 травня 2016 року на сьогодні залишається нікчемним. Ухвала Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) від 12 січня 2017 року не ставить крапку в справі про переуступку прав вимоги за кредитами фізичних осіб "Банку Михайлівський". По-перше, Адміністративний суд не розглядає питання по суті, а лише по процедурі. Також, відповідно до постанов Верховного суду від 16 лютого та 15 червня 2016 року на спори, які виникають на стадії ліквідації (банкрутства) банку, не поширюється юрисдикція адміністративних судів", - йдеться в повідомленні.

У ФГВФО зазначають, що остаточне рішення може бути винесено господарським судом або судом загальної юрисдикції по суті питання нікчемності. Крім того, у ході процесу було допущено безліч грубих порушень, що вплинуло на об'єктивність і правомірність прийнятого рішення. З огляду на це, Фонд гарантування готує заяву про оскарження ухвали ВАСУ до Верховного суду України.

По-друге, договір факторингу, який був укладений між банком "Михайлівський" та ФК "Плеяда" 19 травня 2016 року, на сьогодні залишається нікчемним відповідно до наказу уповноваженої особи на ліквідацію банку "Михайлівський" Олександра Волкова. Так, 31 січня 2017 року в Апеляційному адміністративному суді буде розглядатися скарга банку та Фонду гарантування на рішення адміністративного суду щодо визнання протиправним цього наказу. У справі не розглядається факт нікчемності, а лише оскаржується документ, яким ці факти визначені. По-третє, вказана ситуація є предметом розслідування у кримінальній справі, яка у провадженні Прокуратури міста Києва.

"З огляду на вищевказане, Фонд гарантування рекомендує позичальникам, кредитні договори яких є у переуступленому портфелі, дочекатися остаточного рішення суду про те, кому належить право вимоги за кредитами. Тільки після повного та остаточного рішення суду з питань нікчемності буде прийматися рішення щодо коштів, які надійшли на накопичувальний рахунок "Банку Михайлівський" в погашення вказаних зобов'язань", - додають у ФГВФО.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme